Sørg for en by å være stolt over også i fremtiden

Idyll ved elven. Fra den tid det var utsikt til grøntområde og elven fra glassgangen som forbinder det som var administrasjonhuset og Smia i FMV-tiden.

Idyll ved elven. Fra den tid det var utsikt til grøntområde og elven fra glassgangen som forbinder det som var administrasjonhuset og Smia i FMV-tiden. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Det er nødvendig å verne om de få åpne rommene som fortsatt finnes mot elva, skriver Hild Haaheim.

DEL

Leserbrev 

Utformingen av det offentlige rommet påvirker oss og atferden vår. Vi liker oss, eller vi liker oss ikke, der vi ferdes. Nå skal kommunen samarbeide med svenske kommuner om å gjøre sentrum mer attraktivt for folk. Det er fint, men arbeidet må begynne nå – med Blomstertorget og høyden på blokkene foran høyskolen.

Jeg har arbeidsplassen min på høyskolen. I den lange glassgangen som forbinder FMVs administrasjonsbygg med den gamle smia, sitter studentene og arbeider. Glassgangen er lys og luftig, med utsikt til elva og båttrafikken. Når blokkene som nå er under oppføring står ferdig, blir elva borte fra synsfeltet.

Men hvor høyt skal det være tillatt å bygge? «Stedstilpasset bebyggelse» burde være et kjent begrep både for utbyggere, byråkrater og politikere. Det er dessverre ikke mye som vitner om stedstilpasning med de blokkene som nå reiser seg. Fortsatt kan man redde stumpene og gå ned til 4 – fire – etasjer på de to blokkene som gjenstår.

Fortsatt er det også håp for Blomstertorvet, så sant vi har politikere som våger og som ser verdien av at rommet mot elva ikke blir lukket. Elva er, og har alltid vært, et aktivum for byen. Vi trenger lys og luft og grønne lunger. Det er ikke så mange igjen, og det er nødvendig å verne om de få åpne rommene som fortsatt finnes mot elva.

Det er sannelig en flott by vi bor i. La den utvikle seg videre gjennom langsiktig og helhetlig planlegging, der trivsel og miljø står i fokus.

Dessverre er det sånn at trivsel og miljøgevinster ikke alltid kan måles i penger på kort sikt. På lang sikt, kan det det.

I mange uker har vi sittet foran tv-skjermen og kjent hjertet banke av lokalpatriotisme og stolthet når kameraet har panorert over Vesterelva og Glomma, ja, over hele Fredrikstad. Det er sannelig en flott by vi bor i. La den utvikle seg videre gjennom langsiktig og helhetlig planlegging, der trivsel og miljø står i fokus, og der elva fortsetter å være tilgjengelig for hele byens befolkning.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags