Gå til sidens hovedinnhold

Liten verdensby uten ambisjoner, Svandal kritisk til arkitektur på Værste

Artikkelen er over 2 år gammel

– Politisk stiller vi altfor lite krav til utforming av byen vår, mener Venstres Trond Svandal, og viser til de siste byggeprosjektene på Værste.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Jeg er bekymret. Jeg er urolig for at «den lille verdensbyen» Fredrikstad ikke har politiske ambisjoner for utviklingen av byen, og i særlig grad arkitekturen og utformingen av den nye byen. Sist i rekken av ferdige byggeprosjekter er det nye NAV-bygget i Jens Wilhelmsens gate. Sammen med flere av de oppførte byggene på Værste-området, ikke minst de tre grå blokkene mot Vesterelva, gir det meg grunn til undring og bekymring.

Jeg frykter at vi lar byutviklingen bare skje, uten noen klar plan eller vilje om dette skal bli en del av byen. Med det mener jeg en by for oss innbyggere, med kvartaler, bygater og en menneskevennlig og vakker arkitektur. Min største frykt er at vi får livløse veier, mellom grå bygningskolosser, hvor ingen ønsker å oppholde seg lenger enn nødvendig. Området er i ferd med å fremstå sånn.

Områder med ensartede, firkantede grå klosser er det nok av i andre byer.

Med transformeringen av det gamle verftsområdet har Fredrikstad tidenes mulighet til å bygge en moderne, vakker og fremtidsrettet by. Til nå har ting tatt litt tid, som vel er naturlig med et så stort utviklingsprosjekt i en ikke større by enn Fredrikstad er. Det krever tid og god planlegging, men også mot, gode fremtidsvisjoner og vidsyn. Vi skal faktisk bygge Fredrikstad for de neste hundre år i dette området. Det er nå det skjer, og når ting er bygget er det ingen vei tilbake!

Byutvikling skjer mange steder, ikke minst i Oslo. Mener vi at Fredrikstad har store ambisjoner for Værste-området og våre andre transformasjonsområder, bør vi også legge svært stor vekt på nyskapende og spennende arkitektur. Hvorfor skal vi nøye oss med at Værste bare blir en kopi av andre mer eller mindre kjedelige byutviklingsprosjekter. Dessverre frykter jeg at vi vil se mer av grå bygningskolosser som ikke gir oss følelsen av gode bykvartaler og bygater. Et sted å bli fremmedgjort i egen by, mellom arkitektur i grått, i betong, metallplater og stål. Områder med ensartede, firkantede grå klosser er det nok av i andre byer.

Vi stiller all verdens strenge krav til teknisk utforming og standard på bygninger. Det er bra. Men politisk stiller vi altfor lite krav til utforming av byen vår, av arkitektur og tilpasning til resten av byens rom. Jeg mener faktisk god estetikk har med god arkitektur å gjøre, og det er også en politisk sak.

Jeg ønsker det aller beste for våre store byutviklingsprosjekter, og mitt største håp er at Fredrikstad skal få spennende, velfungerende, menneskevennlige nye bydeler som henger godt sammen med den gamle byen. Min store frykt er at vi ikke benytter anledningen vi har til å skape noe genuint, noe spennende, noe som kan definere det nye og fremtidsrettede Fredrikstad.

Skal Fredrikstad leve opp til sin svært så vidløftige nye visjon om å være «den lille verdensbyen», må vi også ha store og tydelige visjoner for utseendet og utviklingen av byen. Fredrikstad vokser, vi ønsker utvikling, og mulighetene vi har er fantastiske. Men en liten verdensby kan ikke skusle bort mulighetene som ligger i å utvikle og bygge en spennende, ny og vakker by. Jeg synes det vil være en stor feil av oss i dag, vi som tross alt planlegger det Fredrikstad etterkommerne våre skal leve med i hundreår frem i tid.

Les også

Planarbeidet for Arena Fredrikstad og skolen i gang: Den nye Frederik II på Værste kan bli 26 meter høy

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.