Hvorfor bygges elvebredden ned?

Lise T. Mohr ønsker mer åpent rom langs elven og mer langsiktig planlegging.

Lise T. Mohr ønsker mer åpent rom langs elven og mer langsiktig planlegging. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Selvfølgelig skulle byplanleggingen i Fredrikstad vært gjenstand for et mye strammere og mer bevisst regime, skriver Lise T. Mohr.

DEL

Leserbrev 

Sist uke stiftet vi bekjentskap med den nye byantikvaren i Fredrikstad, Vegard Lie. I Fredriksstad Blad gikk han ut mot det nye bygget som skal føres opp ved Blomstertorvet, og ønsket endringer. Problemet var at det beslagla deler av torvet, og de to gamle gårdene, Wessmann og Anton Olsen ble «stengt» inne.

I lørdagens utgave av Fredriksstad Blad setter  Elisabeth Lønnå et berettiget fokus på det tidligere administrasjonsbygget på FMV. Et vakkert, historisk bygg – tegnet av en meget profilert arkitekt, Arnstein Arneberg – er i ferd med å bli stengt inne av en betydelig blokkbebyggelse på Værste- området. Her privatiseres elvebredden på Kråkerøysiden ytterligere.

Hvorfor ansettes det en byantikvar med spesial- kompetanse, for så å overkjøre hans synspunkter?

Hva skjer i byen vår? Hvorfor ansettes det en byantikvar med spesialkompetanse, for så å overkjøre hans synspunkter? Hvorfor bygges elvebredden ned? Elven er stort sett synlig  på bryggepromenaden hvor det finnes restauranter. Litteraturhuset ble oppført som en koloss, og har en stor dominans overfor den historiske Bjørnulfgården. Det kommer nok en koloss ved Kråkerøybroen hvor det tidligere lå en bensinstasjon. Elvebredden nok en gang.

Selvfølgelig skulle byplanleggingen i Fredrikstad vært gjenstand for et mye strammere og mer bevisst regime enn det som ha vært tilfelle. For mange, mange tiår siden.  Jeg savner en helhetlig og langsiktig plan. Mulig den finnes nederst i en skrivebordsskuff. For oss som bor i Fredrikstad og er født og oppvokst her, virker byggingen i sentrum mer preget av «ad hoc» løsninger - enn gjennomføring av en helhetlig tankegang. Dette fortsetter og fortsetter.

Elisabeth Lønnå setter et særdeles viktig fokus. Men, dessverre er det ofte slik at opinionen enten kommer for sent inn i en prosess, eller ikke vil bli hørt i det hele tatt. Vi er ofte prisgitt hvilket fokus byens presse har på disse sakene.

Jeg håper flere av byens borgere våkner, og kommer med sine synspunkter. Vi må ikke bli likegyldige, og la de samme miljøene i byen få en dominans vi ikke er tjent med på lang sikt. Vi er glade i byen vår, og det hadde vært ønskelig med et mangfold – også på utbyggersiden.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags