Fredrikstad sentrum uten særpreg

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Betongkolosser med og uten gapende, kalde glassfasader, dukker opp som paddehatter, klager Rune Andre Arntzen.

DEL

Leserbrev

Med jevne mellomrom blusser debatten opp om utviklingen i Fredrikstad sentrum. Denne gang tenker jeg spesielt på nye bygg som reiser seg i sentrumskjernen. Vår by har, som mange andre norske byer, mistet mye av sitt arkitektoniske særpreg.

Betongkolosser med og uten gapende, kalde glassfasader, dukker opp som paddehatter. Med Torvbyen som «juvelen» i samlingen. Elva forsvinner stadig mer ut av syne, til fordel for blant annet leiligheter i prisklasse XXL.

Den vakre Wessmannården og Anton Olsen gården. Administrasjons- bygget på FMW. Vi bygger dem inne. Er'e så nøye a'? 

Har Fredrikstad et pent og innbydende bysentrum, med særpreg og stolt historie? Fasitsvar finnes ikke, men personlig svarer jeg klart nei. Og det helt uten betenkningstid. Jeg opplever bykjernen som kald og pregløs. Enkelte steder nesten klaustrofobisk, der man beveger seg i en verden av glass og betong.

Derfor er det nå viktigere enn noensinne å ta vare på de gamle bygninger som har overlevd. Som fortsatt står der og forteller oss om tiden som en gang var. Som er vakre å hvile øynene på. De blir langsomt kvalt av moderne firkanter som, nesten uten motstand, angriper fra alle kanter.

Byen har riktignok fått en byantikvar. Men han skal åpenbart kun lyttes til når hans synspunkter er sammenfallende med byens sittende styre. Byantikvaren ender opp med å bli en gallionsfigur. Et byhistorisk alibi. Pengene og makta rår. Som alltid. Den vakre Wessmannården og Anton Olsen gården. Administrasjonsbygget på FMW. Vi bygger dem inne. Er'e så nøye a'?


Rune Andre Arntzen

Fredrikstad

Følg på: Twitter

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags