Fremtiden krever gode fagfolk som jobber smartere

Det blir stadig viktigere å kunne et yrke. Fagforbundet roser Fredrikstad kommune for å ta inn lærlinger.

Det blir stadig viktigere å kunne et yrke. Fagforbundet roser Fredrikstad kommune for å ta inn lærlinger. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

For å få et mer høykompetent arbeidsliv, trenger vi blant annet å systematisere kompetanseutviklingen i arbeidslivet mer, skriver Lisbeth Kristiansen.

DEL

Leserbrev 

Demografiske fremskrivninger viser at mangel på arbeidskraft blir en av de store utfordringene i norsk arbeidsliv fremover. Det blir færre arbeidstagere per pensjonist, og dermed færre til å sikre samme velferdsnivå som i dag. Behovet for mer arbeidskraft vil gjøre seg gjeldende innenfor flere yrker og sektorer. Helse- og omsorgssektoren er blant de sektorene som vil merke dette mest.

Innenfor arbeidslivet må vi utnytte den arbeidskraften vi har på en bedre måte. Hvordan kan vi kan utnytte kompetansen til den enkelte ansatt må ha et høyt fokus. Vi kan snu arbeidsoppgaver slik at vi får en høyere og smartere tjenesteyting til befolkningen, særlig med tanke på kommunal forvaltning.

Norske fagarbeidere er verdens mest produktive, og har kompetansen og effektiviten som ingen andre land har.

Vi har mange med lang utdanning i Norge, og vi har mange med høy kompetanse, men det er ikke nødvendigvis det samme, sier Ivar Frønes Professor ved UiO. Det vi kan, har vi gjerne lært på jobben, ikke på utdanningsstedet. Det er dette som er livslang læring. For å få et mer høykompetent arbeidsliv, trenger vi blant annet å systematisere kompetanseutviklingen i arbeidslivet mer.

Norske fagarbeidere er verdens mest produktive, og har kompetansen og effektiviteten som ingen andre land har. Skal vi opprettholde dette konkurransefortrinnet må utfordringen med å skaffe lærlingeplasser forsterkes.

Fagforbundet Fredrikstad er veldig fornøyd med at politikerne i Fredrikstad tar sitt samfunnsansvar med å doble antall lærlingeplasser. I tillegg skal private bedrifter som engasjeres i prosjekter, være godkjente og aktive lærlingbedrifter med lærlinger. Østfold fylkeskommune har i de siste ukene vært ute i kommunene, de har signert en forpliktende avtale om å ta imot to lærlinger per tusen innbygger.

Dette er et viktig skritt, og ikke minst at dette skal gi ringvirkninger i form av at det offentlige går foran, og dermed inspirerer bedriftene i Fredrikstad og Østfold til å ta imot flere lærlinger.

Torsdag ble årets lærling i Østfold kåret. En flott anerkjennelse om at fagarbeideren er det Norge må satse på som fremtidens arbeidskraftbehov. Å ta imot lærlinger er et kvalitetsstempel for en arbeidsplass.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags