2018 ble året østfoldingen Oscar Torp fikk storslått markering

Stykket om Oscar Torp hadde urpremiere på Sarpsborg Scene på 1. mai 60 år etter hans død.

Stykket om Oscar Torp hadde urpremiere på Sarpsborg Scene på 1. mai 60 år etter hans død. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Vi har alle et ansvar for å bære frem stolt Østfold-historie, skriver Cecilie Agnalt roser fjorårets forestilling om Oscar Torp, østfoldingen som var statsminister og fylkets mest sentrale politiker.

DEL

Leserbrev

Torp glemte aldri hvor han kom fra. Det fortelles at det var høytid når Oscar Torp entret talerstolen. Kanskje var det fordi få kan måle seg med hans erfaring, og evne til å sette seg inn i andre menneskers liv i en krevende tid. Kanskje var det fordi han evnet å snakke til folk på en måte som begeistret å skapte gjenkjennelse, og mening.

Som Jonas Gahr Støre selv sier: «Oscar Torp er en av de store, både i arbeiderbevegelsen og i landets historie. Hans eget liv ble da også en fortelling om denne historien….Han var Arbeiderpartiets lengst sittende leder, statsråd i fire departementer, statsminister i tre år og tilslutt stortingspresident»

Oscar Torp evnet i sitt virke å sette saken foran alt annet, også seg selv. Det er verdt å merke seg! Han har hatt stor betydning for landet vårt. Oscar Torp hadde selv kjent på de fleste av livets sider. Han kjente på fattigdom og han forsto hva som var viktig for arbeidsfolk.

Manusforfatteren Simensen løftet i forestillingen Oscar Torp på nye måter inn i vår bevissthet, så vi ikke skal glemme!

Selv om han gjorde en unik klassereise, glemte han aldri hvor han kom fra. Hans historie – fra å være barnearbeider til å bli Norges statsminister – forteller også om store muligheter. Det handler om å kjempe for det en tror på. Hos Torp sto håpet om å utjevne klasseforskjeller helt sentralt.

Vi har mye å lære av Oscar Torp, også i vår tid.

La oss heller ikke glemme kona, Kari. Hun var den solide støttespilleren. Hun sto der når nedturene kom. Og hun sørget for harmoni og balanse i Oscars liv.

Livet og betydningen Oscar Torp har hatt for landet vårt ble markert med et gripende og storslått teaterforestilling våren 2018 med glimrende anmeldelser. Uten unike profesjonelle kulturentusiaster i Østfold som Jens Olav Simensen (forfatter av manuset til forestillingen), komponist Svein Gundersen, regissør Ole-Hermann Gudim Lundberg og produksjonsleder Hans-Petter Thøgersen hadde ikke dette vært mulig.

Disse har oppsummert Torps liv på enestående måte og til et fullsatt og begeistret publikum. Manusforfatteren Simensen løftet i forestillingen Oscar Torp på nye måter inn i vår bevissthet, så vi ikke skal glemme!

Mai 2018 var det 60 år siden Torp døde. Historien om Oscar Torp er et stort stykke Østfold-historie. Det er grunn til å løfte frem denne og skape begeistring og kunnskap. Noen sier at Østfold er det glemte fylke. Vi har alle et ansvar for å bære frem stolt Østfold-historie. Selv om Østfold nå blir en del av Viken må det fortsatt skapes kulturarenaer i Østfold som får frem historien om vårt fine fylke.

Det håper jeg de nye folkevalgte i Viken ser verdien av.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags