Høy Anno-feber blant byens politikere

Eksponering: Tusenvis av mennesker har vært innom Anno-landsbyen de siste helgene, og er bevis på at kommunen har greid å ta ut i hvert fall noe effekt av tv-serien. Mer tvilsomt er verdien av 45 kilometers sykkeletappe gjennom kommunen vår til en pris av 100.000 kommunale kroner. Grace Bullens ambassadør-rolle for Fredrikstad er det imidlertid ingen tvil om. Hun er noe helt for seg selv – i positiv forstand, mener FBs innholdsredaktør.

Eksponering: Tusenvis av mennesker har vært innom Anno-landsbyen de siste helgene, og er bevis på at kommunen har greid å ta ut i hvert fall noe effekt av tv-serien. Mer tvilsomt er verdien av 45 kilometers sykkeletappe gjennom kommunen vår til en pris av 100.000 kommunale kroner. Grace Bullens ambassadør-rolle for Fredrikstad er det imidlertid ingen tvil om. Hun er noe helt for seg selv – i positiv forstand, mener FBs innholdsredaktør.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Byens politiske ledelse har fått Anno-blod på tann. Nå skal Fredrikstad eksponeres og vises frem både her og der. Men det koster, nærmere bestemt hundretusener av skattebetalernes kroner. Er det vel anvendte penger?

DEL

Kommentar

Det lå optimismens håp og forventning i lufta i formannskapssalen onsdag formiddag denne uka. Utenfor lavet bløte filler ned og varslet vinterens siste (?) ekstraomgang. Sakskartet Fredrikstads 13 ledende politikere hadde foran seg var vel saktens heller ikke mye å rope hurra for: Orientering om millionsprekk i barnevernet, lovlighetsklage på vannledninger i Borge og en lengre debatt om uforståelig språk i kommunale dokumenter.

Man kan bli mollstemt av mindre, men ingenting så ut til å ta humøret fra våre folkevalgte denne dagen. På bordet lå nemlig også en bunke søknader om økonomisk støtte til ulike idretts- og sportseventer. Mer skulle ikke til for å lette sinnsstemningen betraktelig blant både blå, røde og grønne formannskapspolitikere, som i tur og orden delte ut totalt 575.000 kroner til ulike idrettsarrangementer.

Tv-serien «Himmelblå» fra vesle Ylvingen har de senere år utløst en nærmest kollektivt drøm blant norsk kommuner om å eksponering og turister i strie strømmer.

Nå er ikke kommunal støtte til lokale breddeidrettsarrangementer noe nytt. Det er det lange og gode tradisjoner for i Fredrikstad. Og ofte hadde det sikkert vært gode argumenter for at lag og foreninger som legger ned enorm frivillig innsats i avvikling av cuper og turneringer, burde blitt avspist med ytterligere noen kroner.

Men onsdagens pengedryss i formannskapet handlet om noen annet. Her snakker vi støtte til større arrangementer som skal profilere byen – eller «Sette Fredrikstad på kartet» som var gjennomgangsmelodien blant entusiastiske politikere. «Dette er vel anvendte penger og er med på å sette Fredrikstad på kartet», lød det fra Hans Ek (Sp). Frps Anita Vik mente det ikke var snakk om mye penger og ga en flott profilering av byen. Varaordfører Kari Agerup (Ap) var også full av begeistring da hun uttalte at det «dreide seg om profileringsarrangementer som kan ses langt utover Norges grenser».

Det er åpenbart at Anno-rusen har satt seg i politikerne, og det kanskje med rette. For hvilken markedsføring av Fredrikstad, Gamlebyen og Isegran er det ikke vi har fått servert i beste sendetid gjennom ti uker nå på statskanalen NRK! Men minst like viktig: Det er lagt ned en solid jobb for å spille på nyhetens interesse og trekke folk til Anno-landsbyen her og nå.

Les også: Flere tusen besøkte Anno-landsbyen

Nå håper byens folkevalgte at andre arrangementer skal gi noe av den samme effekten.

Så la oss se på hva som fikk penger på onsdag:

  • Fredrikstad Cup ble tilgodesett med 100.000 kroner. Det er anslått at turneringen vil trekke 20.000 besøkende til byen 13.–16. mai.
  • Norsk Bridgefestival fikk 50.000. Arrangørene anslår selv at det vil komme rundt 4.000 deltagere til Fredrikstad.
  • Første etappe av det internasjonale sykkelrittet Ladies Tour of Norway får 12. august målgang i Fredrikstad. Politikerne støtter arrangøren Interspons AS med 100.000 offentlige kroner.
  • I samme tidsrom (12.-14. august) arrangeres Rulleski Grand Prix på Cicignon, i Torsnes og ved Kongsten, Arrangementet får 150.000 fra kommunen.
  • Sandvolleyball-, skate- og innebandyfestival på Stortorvet, Fisketorvet, Værstetorvet, Gudeberg og Steffensjordet 7.–10. juli. Tilgodesett med 75.000 kroner.
  • Sykkelrittet Tour of Norway. Siste etappe går fra Drøbak til Sarpsborg, men sykler gjennom Fredrikstad. Får 100.000 fra kommunen.

Som man ser; arrangementer med ulik innretning og ramme. Men i hvilken grad er de med på å profilere – eller sette på kartet, som politikerne ynder å kalle det – Fredrikstad? Det er uomtvistelig at Fredrikstad cup og bridgefestivalen vil trekke tusenvis av deltagere og deres familier/nærmeste til byen. Og en idrettsfestival med sandvolleyball, skating og innebandy vil være et flott tilbud for mange i sommerferien.

Jeg stusser mer over et kommunalt bidrag på 100.000 kroner til et sykkelritt som «kun» skal innom kommunen vår. Fredrikstad får verken start- eller målgang for Tour of Norway. Rådmannen, som også er positiv til å gi støtte, har vurdert at rittet vil gi Fredrikstad tv-eksponering både i inn- og utland. Midt i den liflige Anno-rusen er det viktigere enn noen gang at politikerne tenker grundig gjennom hva man forventer å få ut av ulik profileringsstøtte. I så måte er nok langt fra alle umiddelbart enig med Anita Vik i at «det ikke er mye penger» å gi 100.000 kroner for et ritt som skal sykles en tredels etappe gjennom kommunen.

Filmen «Heftig og begeistret» fra Berlevåg og tv-serien «Himmelblå» fra vesle Ylvingen har de senere år utløst en nærmest kollektivt drøm blant norsk kommuner om å eksponering og turister i strie strømmer. En smule nøkternhet bør være på sin plass – selv for en kommune på fortsatt stigende Anno-rus.

Fotnote: Fredag ble Grace Bullen tildelt Plankebærerprisen for 2015 – og det fullt fortjent. Det 19 år gamle brytertalentet har på riksdekkende tv flere ganger fortalt om familiens dramatiske flukt fra krigsherjede Eritrea til trygge Fredrikstad. En tvers gjennom sympatisk og reflektert jente. Hun overgår ethvert sykkelritt hva Fredrikstad-profilering angår.

Gratulerer med velfortjent pris!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags