Gå til sidens hovedinnhold

Anno 2016 – blir stoltheten en døgnflue?

Artikkelen er over 5 år gammel

Om denne stoltheten blir en døgnflue, det tror jeg neppe, skriver Njål Kjølholdt Gustavsen om Anno-effekten.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

NRKs storsatsing «Anno 1721» har skapt en ny tid for stolthet og patriotisme i Fredrikstad-samfunnet. I serien fremstilles Østfold-metropolen som et historisk utstillingsvindu for kulturliv, historie og en fantastisk natur. En spennende historisk linje fra unionstid og politiske interessekonflikter, til et levende urbant område og posisjoneringen som Norges første renessanseby. Er denne stoltheten en døgnflue?

Fredrikstad er en spennende by med mange nyanser. Byen har et levende kulturliv med lange historiske linjer ved arkitektoniske skatter som Gamlebyen og Isegran, og viktige kulturelle institusjoner og filmproduksjon. Et aktivt og dynamisk næringsliv har byen også, som skaper en åpen arena for verdiskapning og innovasjon.

Fredrikstad er en spennenende by med en stolt befolkning. Vi har lokale særpreg som gjør oss interessante og som skiller oss ut fra andre byer på Østlandet.

Kunnskap og akademiske virksomheter kjennetegner også Fredrikstad med hovedsete for fylkets Høgskole. Og en vakker og godt beliggende natur med sjø og skjærgård utenfor de urbane områdene. Gjennom areal, folketall og medieformidling har byen også blitt metropolen i fylket, med posisjonen som Østfolds uformelle hovedstad. Alt dette er sider og viktige kjennetegn for byen som befolkningen må være stolte av.

Lokalbefolkningen i denne byen har mye å være stole av, men klarer vi som lokalsamfunn å stå opp mot rykter og generalisering fra nasjonale hold? I mange år har Fredrikstad blitt omtalt i nasjonale medier i forbindelse med arbeidsledighet, resultater på nasjonale prøver og et lavt utdanningsnivå. Vi har humorister og satirikere som latterliggjør dialekt og lokal tilhørighet, og blander dette med en generalisering om harrykultur og svenskehandel.

Blant disse finnes også lokale humorister som igjennom ulike lokalt inspirerte karakter underbygger disse feilaktige ryktene om byen. Det finnes også eksempler på hvordan folk ikke ønsker å identifisere seg med lokalsamfunnet med tvungen skiftning av dialekt og lokal tilhørighet. Fredrikstad by er mer spennende fra et sofistikert perspektiv utenom vår nære geografiske beliggenhet mot Sverige, og humoristenes gale fremstilling.

En by med en rik historie og et godt internasjonalt rennomme med Nordens best bevarte festningsby og landets første konstruksjoner med inspirasjon fra renessansen, ikke kulturfattigdom fra vår nærhet til Sverige. Et hovedsete for internasjonal filmproduksjon gjennom arbeidet til Harald Zwart, ikke fremstillinger av harrykultur gjennom revy og tv produksjon. Og et kunnskapssamfunn med høyskole og akademisk attraktivitet gjennom ulike prosjekter, ikke kjennetegnet ved et generelt lavt utdanningsnivå.

Fredrikstad er en viktig og interessant by på det sentrale Østlandet, med mangt å by på. Lokal omdømmebygging er viktig for byen for å motvirke generalisering fra nasjonalt hold. Omdømmebygging er ikke bare posisjonering for det lokale næringslivet, det er alt. Dette kan være fremstilling av lokale særpreg gjennom medie- og kulturformidling. Med Fredrikstad i det nasjonale søkelyset. Og lokale og nasjonale humorister som ikke sparker vår lokale kultur ned, men som snakker den opp. I Norge er Bergen landets andre hovedstad, Tromsø er kjent som Nordens Paris og Fredrikstad er Norges Firenze med tilknytning til renessansen.

  • AVSTEMNING NEDERST PÅ SIDEN: Anno gir varig effekt for Fredrikstads omdømme.

Fredrikstad er en spennende by med en stolt befolkning. Vi har lokale særpreg som gjør oss interessante og som skiller oss ut fra andre byer på Østlandet. Om denne stoltheten blir en døgnflue, det tror jeg neppe. Men viktigheten av en sterk lokal omdømmebygging er der alltid.

Kommentarer til denne saken