Intet hørt, sett eller lært av kommunens momsfadese?

Bryggerifjellet var ett av prosjektene der anleggsbidragsmodellen ble brukt feil. Arkivfoto: Trond Thorvaldsen

Bryggerifjellet var ett av prosjektene der anleggsbidragsmodellen ble brukt feil. Arkivfoto: Trond Thorvaldsen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Hvorfor dette hastverket og ekstraordinært formannskapsmøte? Varslingsgruppa i Rødt Fredrikstad spør etter at spørsmålet om fortsatt bruk av anleggsbidragsmodellen skal opp i ekstra formannskapsmøte torsdag.

DEL

Leserbrev

Anleggsbidragsmodellen og justeringsmodellen er to modeller for hvordan utbyggere skal kunne nyte godt av kommunens avgiftsposisjon, det er ikke mer komplisert enn det.

Næringslivet vil som oftest foretrekke en bruk av anleggsbidragsmodellen. Oslo kommune tilbyr bruk av justeringsmodellen (men beholder justeringsmomsen selv). Trondheim kommune tilbyr bruk av både anleggsbidragsmodellen og justeringsmodellen. I Skatt Øst-saken har Fredrikstad kommune praktisert en feilaktig bruk av anleggsbidragsmodellen.

Igjen står sak om anleggsbidragsmodellen på dagsorden i formannskap og bystyre. Sak om anleggsbidragsmodellen var oppe i Formannskapet 8. mars. Den skulle behandles i Bystyret 15. mars, men står i stedet på sakskartet i ekstraordinært møte i Formannskapet 5. april som eneste sak.

Terje Høilis advokater (Ernst og Young) så i 2011 risikoen ved å gå inn i en avtale om bruk av anleggsbidragsmodellen på feil tidspunkt. Vi vet også at bruk av anleggsbidragsmodellen forutsetter at kommunen ikke bare er en postkasse for fakturaer, men er reell byggherre.

Vi har friskt i erindring at feilaktig bruk av anleggsbidragsmodellen har kostet kommunen nesten 20 millioner kroner. Regningen sendes skattebetalerne i Fredrikstad, og ikke til selskapene som har nytt godt av den feilaktige bruken.

Rådmannen fraråder bruk av anleggsbidragsmodellen i sin innstilling i saken som skal opp 5. april. Rådmannen bygger sine innstilling på en utredning fra advokatfirmaet Hjort, som har kontaktet både Oslo kommune og Finansdepartementet, men også kommuneadvokatens skepsis til justeringsmodellen. Utredningen fra advokatfirmaet Hjort er ikke vedlagt saken som skal opp til behandling. 

Nygård, Ottesen, Fredriksen (alle Ap) og Ek (Sp) henviser i formannskapsmøtet 8. mars til nylig kontakt med næringslivet/Fredrikstad næringsforening som igjen har vært i kontakt med Finansdepartementet. Dette er ikke beskrevet i saksframstillingen og det ligger ikke ved noen vedlegg.

Herrene i posisjonen poengterer også at det det blinker varsellamper med hensyn til justeringsmodellen og statsstøtteregler siden saken er vurdert hos ESA (EFTAs overvåkningsorgan) i 2012, og at denne modellen på nåværende tidspunkt er for risikabel til å være noe alternativ. Det er viktig å få denne saken på høring til næringslivet, ifølge posisjonen. Men gjelder ikke statsstøttereglene også for anleggsbidragsmodellen?

Hvilket svar forventer man å få, spurte Velgaard (H) i formannskapet 8. mars, annet enn at næringslivet ser på bruk av anleggsbidragsmodellen som mest gunstig for dem?

Hvorfor dette hastverket og ekstraordinært formannskapsmøte?

På kommunens hjemmesider er det tre aktører som ser ut til å skulle inngå utbyggingsavtaler i den nærmeste tiden:

To av disse aktørene nøt godt av kommunens feilaktige bruk av anleggsbidragsmodellen i forrige runde, det var Værste as og Eikelunden eiendom as (som er største aksjonær i Trondalen utvikling as med en andel på 66,6 prosent). De har sluppet å betale sin del av den regningen som har gått til innbyggerne, noe som vel kanskje kan betraktes som en vedtatt subsidiering fra Bystyrets side?

Ønsker posisjonen ved å åpne for høring å gi signaler til næringslivet og om at de igjen ønsker å ta risiko ved å bruke anleggsbidragsmodellen, mot rådmannens anbefaling?

Og hvem blir holdt ansvarlige og tar regningen hvis kommunen ikke klarer å overholde byggherreforpliktelsene som reell byggherre og Skatt øst igjen banker på døra?

Er det noen som ikke er villige til å ta lærdom av varslingssaken?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags