Han gjør det lettere for andre å leve livet som de vil

Kristoffer Lorang Mathisen i Pride-paraden 25. august i år. – Han er klar på at Pride ikke er en homofestival, som mange nok tror den er, men en fest for mangfoldet, skriver Svenn Poppe.

Kristoffer Lorang Mathisen i Pride-paraden 25. august i år. – Han er klar på at Pride ikke er en homofestival, som mange nok tror den er, men en fest for mangfoldet, skriver Svenn Poppe. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Som formann i Skeiv Ungdom i Østfold og initiativtager til Fredrikstad Pride er Kristoffer Lorang Mathisen med på å gjøre det lettere for andre å leve livet sitt som de vil, heter det i begrunnelsen for at han fikk Amnestys lokale fredspris.

DEL

Kronikk

Rettesnoren for Amnestys lokale fredspris er Eleanor Roosvelts utsagn om at «hvis menneskerettighetene ikke gjelder på små steder, så gjelder de ingen steder». Eleanor Roosevelt, presidentfrue i USA, blir omtalt som en drivkraft bak FNs Menneskerettighetserklæring.

Verdenserklæringen om menneskerettighetene slår blant annet fast at
■ alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og rettigheter (artikkel 1)
■ alle er like mye verd, uansett hudfarge, kjønn, religion eller språk (2)
■ alle har rett til liv, frihet og sikkerhet (3)
■ ingen har rett til å skade deg eller torturere deg (5)
■ alle har rett til privatliv ... Ingen har lov til å plage familien din eller baktale deg (12)
■ alle må respektere andres rettigheter (29)

Heldigvis lever vi i et land hvor Menneskerettighetserklæringen i all hovedsak blir overholdt. Men ikke alt er som det bør og skal være. Det finnes grupper av mennesker også i Norge som ikke fullt ut nyter godt av disse rettighetene. Deres menneskeverd krenkes, de lever i usikkerhet, blir utsatt for overgrep og blir baktalt. Sånn kan vi ikke ha det i Norge i 2018! Senest i forrige uke ble det offentliggjort en rapport som fortalte at halvparten av alle norske homofile med innvandrerbakgrunn hadde vurderte selvmord. Rapporten fortalte ellers om at de ble utsatt for verbal og fysiske vold på grunn av sin seksuelle legning – og diskrimineres på jobbmarkedet. 

Alle skal kunne gå på åpen gate uten å være redd for diskriminering.

Men ikke bare innvandrere opplever dette. Dagens prisvinner opplevde en slags oppvåkning da han leste om et bysbarn som ble slått ned fordi han var homofil og var ute med kjæresten sin. En slik episode er dessverre ikke enestående. Kristoffer Lorang Mathisen har selv blitt utsatt for det samme. Han har ved flere anledninger opplevd trakassering og overgrep på grunn av sin legning. For eksempel kan en tur på Brygga være en utfordring. Spydighetene er mange, og en gang kom en mann bort til ham og truer med å dytte ham ut i elva fordi han var homofil.

For å si det med prisvinnerens egne ord: Alle skal kunne gå på åpen gate uten å være redd for diskriminering. Vi mennesker velger ikke seksuell legning, man velger faktisk ikke hvem man blir følelsesmessig eller seksuelt tiltrukket av.

Man sier gjerne om folk som åpent forteller at de er lesbiske eller homofile at de «står frem», eller «kommer ut av skapet». Uttrykkene forteller noe om å bryte barrièrer, at samfunnet ikke helt har avfunnet seg med eller akseptert at det finnes mennesker med ulik seksuell legning. Å befinne seg i et skap er ikke behagelig. Når så mange likevel nøler med å komme ut, sier det noe om frykt og redsel. Det krever mot å vise verden hvem man er. Kristoffer Mathisen har vist det motet. Han har ikke hatt noen lett vei. Den som leser bloggen hans, vil skjønne det.

Kristoffer har imidlertid ikke nøyd seg med å stå frem selv. Som formann i Skeiv Ungdom i Østfold og initiativtager til Fredrikstad Pride, som ble arrangert for første gang i år, er han med på å gjøre det lettere for andre å leve livet sitt som de vil. Han er klar på at Pride ikke er en homofestival, som mange nok tror den er, men en fest for mangfoldet. Budskapet er at du har rett til å være deg selv, til å være stolt av deg selv. Det er ellers verdt å merke seg at tanken om festivalen ble unnfanget i etterkant av marsjen som den ytterliggående organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen planla i Fredrikstad i 2017. Pride står på mange måter for stikk motsatte tanker enn det motstandsbevegelsen står for.

Vi i Amnesty ønsker ved å tildele Kristoffer Mathisen vår lokale fredspris å bidra til større åpenhet og toleranse, slik at enda flere i lokalsamfunnet og landet vårt får nyte godt av rettighetene som Verdenserklæringen gir oss. Kampen mot diskriminering av homofile og lesbiske har høy prioritet innen Amnesty. Dessverre er det langt igjen til den kampen er vunnet på global basis. En oversikt fra i fjor forteller mye om det. Av den går det frem at
■ 8 land har dødsstraff for å være homofil
■ 14 land har en strafferamme fra 14 år til livstid
■ 57 land har en strafferamme opp til 14 år.

Vi har mye arbeid foran oss. La oss begynne med å hjelpe Kristoffer til å gjøre Fredrikstad til en god by å bo i for absolutt alle.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags