Seks kandidater til Amnestys lokale fredspris

Eren Keskin har i menge år brukt sin ytringsfrihet til å kritisere den tyrkiske stat for brudd på menneskerettigheter.

Eren Keskin har i menge år brukt sin ytringsfrihet til å kritisere den tyrkiske stat for brudd på menneskerettigheter.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det står mellom seks kandidater når den lokale gruppe 35 i Amnesty lørdag deler ut sin lokale fredspris, på samme dag som Nobels fredspris.

DEL

Leserbrev 

Amnesty International gruppe 35 inviterer til den årlige lokale prisutdelingen. For niende år på rad kåres lokale krefter som bruker tid og engasjement på solidaritetsarbeid og menneskerettigheter hjemme og/eller internasjonalt. Juryen er i disse dager i ferd med å kåre en vinner blant flere verdige nominerte kandidater.

Prisen består av et diplom og et kunstprodukt donert av keramikeren Vibeke Åmli. Seremonien finner sted på St.Croixhuset førstkommende lørdag, som er FNs menneskerettighetsdag og dagen da Nobels fredspris også utdeles.

Fredrikstads ordfører er invitert til å holde tale. I tillegg til musikalske innslag, vil det bli holdt appell av Amnestys regionleder, samt en tale som beskriver prisvinnerens arbeid for menneskerettigheter, fred og solidaritet.

I etterkant av seremonien vil det bli mulig å delta på Amnestys årlige aksjon «Skriv for liv». Hvert år skrives det protestbrev til myndigheter i ulike land hvor mennesker utsettes for menneskerettighetsbrudd, og personlige solidaritetshilsener til de menneskene det gjelder. I år aksjoneres det for følgende personer:

Ihlam Tohti, kinesisk økonomiprofessor og grunnlegger av nettside som fokuserer på myndighetenes diskriminering av etniske og religiøse minoritetsgrupper. Han ble fengslet i 2014 og dømt til livstid for «separatisme».

Eren Keskin, tyrkisk advokat og tidligere avisredaktør som står i fare for å fengsles og miste retten til å arbeide som advokat. Hun har i menge år brukt sin ytringsfrihet til å kritisere den tyrkiske stat for brudd på menneskerettigheter.

Mahmud Abu Zeid, kalt Shawkan, egyptisk fotojournalist og forkjemper av ytringsfriheten. Han har blitt torturert i fengsel og risikerer dødsstraff for blant annet å dokumentert at egyptiske sikkerhetsstyrker slo voldelig ned på en massedemonstrasjon i Kairo.

Maxima Acuna fra Peru som kjemper mot et gruveselskaps miljø-ødeleggelser som fratar lokal befolkningen retten til mat og helse. For dette arbeidet har hun vunnet en prestisjefylt miljøpris, men både hun og hennes familie blir angrepet av politistyrker og av gruveselskapets sikkerhetsvakter. De risikerer nå tvangsutkastelse fra sitt hjem.

Annie Alfreds liv er i konstant fare bare fordi hun har albinisme.

Annie Alfreds liv er i konstant fare bare fordi hun har albinisme.

Annie Alfred, en ti år gammel jente fra Malawi som har albinisme. Hennes liv er i konstant fare, da mennesker med albinisme blir diskriminert, bortført og drept. Vi krever at myndighetene i Malawi beskytter dem, og etterforsker alle angrep, bortføringer og drap slik at de ansvarlige stilles for retten.

Edward Snowden, som varslet hele verden om menneskerettighetsbrudd og startet en global debatt om masseovervåking. Han er siktet for spionasje i USA, som innebærer at han vil bli nektet muligheten til å forsvare seg og få en rettferdig rettergang. Han risikerer 30 års fengsling.

Amnesty International gruppe 35 ønsker velkommen til lokal fredsprisutdeling og oppfordrer alle til å delta på aksjonen «Skriv for liv».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags