Gå til sidens hovedinnhold

FB kjøpte hele greia fra «healer og klarsynt»

Artikkelen er over 3 år gammel

Arnfinn Eide mener Fredriksstad Blad viste dårlig skjønn ved å referere healer Trond Haraldstads innlegg på folkemøtet mot bompenger: – Journalister har plikt til å verne intervjuobjektet mot seg selv.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er nødvendig å starte med den gamle klassikeren; Herr redaktør! I en panegyrisk artikkel fra folkemøtet om bompengeringen presenterer FB «healer og klarsynt» Trond Haraldstad. Det mangler bare en helsides annonse for virksomheten hans for å gjøre svindelen komplett.

I sitt innlegg under tirsdagens folkemøte om bomringen forteller Trond Haraldstad at «han har jobbet med intuitiv healing siden 1994, og at han kan føle blokkeringer i mennesker. Det samme gjelder avgifter, og han sier at man kan sjekke hvorvidt en avgift inneholder en ubalansert og blokkert energi eller en balansert energi».

Healeren Trond Haraldstad mener politikerne påfører bilistene maniske depresjoner ved å innføre bompenger


Les også

Trond mener bomringen vil føre til kollektiv depresjon i Fredrikstad

Ikke et vondt ord om journalistens stil og formuleringer – det er profesjonelt nok. Men, Fredriksstad Blad og redaksjonen har i dette tilfellet bommet grovt på medienes egen Vær varsom-plakat. Den sier blant annet noe om at journalister har plikt til å verne intervjuobjektet mot seg selv.

Ytringsfrihet er bra det, men hvorfor mener FB at de som antatt seriøs avis skal være et mikrofonstativ for folk som åpenbart har et problem med realitetsorientering? Det er ille nok at ordstyrer i folkemøtet lar dette slippe til i en debatt om bompengering. «Målingene» til Haraldstad berettiger ikke det. Å stikke hodet sitt innenfor en bygrense for å «måle» at bomringene vil gjøre befolkningen «manisk depressive» sier alt.

Ingen ting av det Haraldstad sier har noe belegg i vitenskap, og heller ikke i kjente trosretninger. Dette er oppkok fra flowerpower-generasjonen i sekstiåra. Likevel er det slik at noen mennesker uten videre går på limpinnen og lar sitt liv bli styrt av såkalte healere, synske, spådamer, kristen forbønn, krystallstener, aurafotografering, og gudene vet hva. Det er fint med alternative bevegelser, men det Haraldstad representerer er på kollisjonskurs med både allmennkunnskap og sunn fornuft.

Verre er det likevel at han stiller diagnoser som selv psykiatere er forsiktige med. Haraldstad vet åpenbart ikke hva diagnosen manisk depressiv innebærer, og hvordan denne og andre diagnoser arter seg. Hvis folk går rundt og tenker på bomringen hele tida, og blir manisk depressive, må oppfordringen være; «skaff deg et liv».

Tåpelig nok er kvakksalverloven fjernet fra lovverket med den lett feige begrunnelsen om at det finnes «mer mellom himmel og jord enn mennesket forstår»... Javisst, det er sant, men vitenskapen har ført oss langt forbi prestasjonene fra middelalderens alkymister og religiøse ignoranter. Tro kan vi gjøre i kjærka, og det er helt greit.

Trond Haraldstad legger frem opplysninger og påstander som vil sette ham i et dårlig lys. Han vil kanskje ikke mene det selv – og akkurat derfor. Fredriksstad Blad må vite bedre og utøve et godt skjønn før slikt settes på trykk.

Falske nyheter er fake news – og det blir ikke bedre av at det er en «healer» som bringer det til torgs. Fredriksstad Blad kjøpte hele greia uten å stille kritiske spørsmål om både uttalelser, og graden av sannhetsgehalten i Haraldstads påstander.

Samtidig imøtegåelse fra Trond Haraldstad:

Mitt enkle svar er at folk bør sjekke det laveste nivået i vedkommendes bevissthet. Det vil avsløre hvem som lider av manglende virkelighetsoppfatning.

Jeg kan også legge til at det som nevnt dessverre også har vært det samme for mange politikere. Noe som har gjort dem istand til å påføre folk slike avgifter. For det fungerer generelt slik, at avgifter som er nettopp fornuftige og virkelighetsorienterte, har folk flest ingen problemer med å forholde seg til. Det er når de påføres avgifter som er direkte urimelige og direkte ubalanserte at det oppstår massive protester.

Når politikere har holdt tilbake en av fire prosent av landets oljeinntekter, medfører det 25 prosent av denne summen. De har altså tæret folk til margen over mange år ved å holde tilbake disse midlene fra kommunene. Og folk betaler allerede mer enn de skal i avgifter. Derfor skal ikke folk betale bomavgifter. Staten sitter på disse midlene selv. Omtrent som et gjerrig ektepar som knapt nok har unnet sine barn smør på brødet.

Når det gjelder å bruke penger på kontorer og annen eiendom i utlandet, finnes det derimot ingen gjerrighet å spore. Det er kun i eget land de opptrer slik. Det kan være greit å minne folk på at summen denne ene prosenten utgjorde tilsvarer ca 30.000 til 56.000 millioner kroner per år, avhengig av oljeprisen. Altså ikke akkurat småpenger.

Trond Haraldstad

Kommentarer til denne saken