Alle, alle vil vi ha med – om ny bioteknologilov

– Bjørnar Laabak sier klokt nei mot Siv Jensens ønske, skriver Lubiana om lovforslaget.

– Bjørnar Laabak sier klokt nei mot Siv Jensens ønske, skriver Lubiana om lovforslaget. Foto:

Av

– Lovforslaget hjelper noen få i deres sorg, men øker smerten for enda flere og skaper mer problemer enn det løser, skriver Lino Lubiana om forslaget til ny bioteknologilov som Stortinget behandler tirsdag.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
«Alle, alle vil vi ha med»
– sang vi på søndagsskolen – ikke ulikt Aps slagord ved siste valg – «alle vil vi ha med».

I disse dager fremmer Ap, SV og Frp et lovforslag som blant annet åpner for eggdonasjon, assistert befruktning av single kvinner og tidlig ultralyd til alle kvinner – noe Bjørnar Laabak (Frp) tvert imot Siv Jensens ønske klokt sier nei til.

Bioteknologi må være styrt av verdier som ja til mangfold og et ja til at våre liv kan være gode på så mange måter og ikke styrt av en slags polert fasade-ideologi og et lovverk som gjør vår livslykke avhengig av friske barn og foreldreskap – fenomener livet likevel iblant fravrister oss og som vi må sørge over om vi skal komme videre i livet og finne annen god mening, noe jeg tror alltid er mulig.

Hvem skal betale for den fraværende fars barnebidrag?

Lovforslaget hjelper noen få i deres sorg, men øker smerten for enda flere og skaper mer problemer enn det løser. Screening åpner opp for et sorterings samfunn med en klar melding til noen blant oss, om at de og deres barn er belastende, uønsket og kostbare – økt kunnskap som vil gi nye krav om abort.

Vi får et samfunn som mot FNs menneskerettigheter, tar farsomsorgen fra barna – en rettighet alle barn har – og hva med omsorgen? Hvordan kan vi som samfunn vedta at noen barn ikke skal vokse opp med to foresatte – en omsorgsbredde naturen selv forutsetter? Er ikke dette et uetisk vedtak og et omsorgsstjelende system disse partiene, Ap, SV og Frp nå vil lage – et system som diskriminerende treffer noe barn?

Noen barn bestemmes til to foreldres omsorg og andre til en forelders omsorg og halv sosial kapital – ikke fordi det skjer ved ulykke, men fordi vi, samfunnet, bestemmer det slik - og vi vil betale for det også – ta penger fra andre helseoppgaver? Dette er etisk og politisk uholdbart. Hvem skal betale for den fraværende fars barnebidrag? Barnet bør søke og få erstatning fra samfunnet for dette.

Et argument er likestilling – men dette vil jo føre til manglende likestilling og entydig diskriminering av menn. Single menn kan jo ikke få et barn.

Prosessen partiene fører er uhørt. Bare land der demokrati har trange kår vedtar slikt uten høring. Hvordan kan Ap, SV rørt falle om halsen på og omfavne Frp og fremstå som fanebærere for prosesser uten høring – og samtidig opprettholde sin troverdighet?

Vil vi høre hva folk og fagfolk har å si, og vil vi egentlig ha med alle? ... eg berre spør..

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken