Alkoholpolitisk utvalg med slagside

– De som skjenker får møte i utvalget, men ikke de som jobber med skadevirkningene av alkohol, klager Lino Lubiana.

– De som skjenker får møte i utvalget, men ikke de som jobber med skadevirkningene av alkohol, klager Lino Lubiana. Foto:

Av

– Alkohol berører mange flere enn næringslivet, skriver Lino Lubiana om at utelivsnæringen, som eneste ikke-politisk valgte, er med i alkoholpolitisk utvalg.

DEL

Leserbrev

KrF og politisk sentrum har i formannskap og bystyre gjentatt kritikken mot sammensetningen av alkoholpolitisk utvalg. Slik utvalget nå er sammensatt, er det i liten grad alkoholpolitisk. Det er mer et sysselsettingspolitisk utvalg som passer på arbeidsplasser knyttet til restaurantnæringen eller også et næringspolitisk utvalg som bidrar til at noen skal tjene og styrke skatteinngangen i Fredrikstad. KrF er ikke imot dette.

Men: Et politisk utvalg i et demokrati som vårt, må oppfylle to minimumskrav. Det er at utvalget skal har legitimitet og representativitet. Det er i bystyret argumentert for at politikerne i utvalget har politisk legitimitet. Det er KrF enig i, men utvalget mangler representativitet. Man har valgt å ta inn to representanter fra næringslivet som ikke er politisk valgte, fordi man mener disse er berørt.

Da lar man næringsbukken passe pengehavresekken.

Da lar man næringsbukken passe pengehavresekken. Når man først bryter prinsippet om legitimitet og tar inn en interessegruppe med to personer uten å balansere den demokratiske prosessen med representanter for andre representative grupper berørt av alkohol, får utvalget verdimessig slagside. Det kunne eksempelvis vært representanter for voldsskadde, avholdsbevegelse, fagforening, eller politiet. Det ville gitt balanse i utvalget

Dessuten: Alkoholskade koster samfunnet 20 milliarder kroner i året ifølge AV og TIL en av våre alkoholforebyggende og skadebegrensende organisasjoner. Stikkord er graviditet og psykisk helse, leverskader og andre helseskader, sykefravær, trafikkskader, blind vold på byen, politi i gata, ungdom med lange voldsdommer, voldtekter og overgrep herunder misforståelsesvoldtekter med påfølgende sorg hos jenter og dom for unge menn. Alkohol berører mange flere enn næringslivet!

Alkoholpolitisk utvalg blir nå et blandakor uten liflig tenor.

Vi håper tross alt at det bidrar til harmoni og attraktivitet i sentrum, slik at også avholdende og måteholdne kan ta med seg teåringene sine på kvelds langs bryggepromenaden i Fredrikstad til sommeren.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags