Tørrlegge byen, Frp? Nei, KrF vil senke «flomfaren»!

Formannskapets behandling av skjenkesøknaden til Yahya Yigiter og serveringsstedet Alfredo's Dish, utløste nok en debatt der det særlig var Frp som var kritisk til Lino Lubianas restriktive holdning: – Noen forfyllede stemmer ved valget er ikke verdt dette, svarer han.

Formannskapets behandling av skjenkesøknaden til Yahya Yigiter og serveringsstedet Alfredo's Dish, utløste nok en debatt der det særlig var Frp som var kritisk til Lino Lubianas restriktive holdning: – Noen forfyllede stemmer ved valget er ikke verdt dette, svarer han. Foto:

Av

Lino Lubiana, KrF: – Alkoholpolitikk er ikke bare næringspolitikk som Frp vokter når det passer, eller sysselsettingspolitikk med fokus på arbeidsplasser som Ap ofte gir prioritet.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Fulle folk kommer hjem til redde barn. Svette kropper sovner under bordet med buksene fulle av dritt. De våkner med røde øyne og lange tunger som slikker i seg de siste dråpene av djevelpisset.» (Fritt inspirert av Mikael Niemis nyeste bok: Koke bjørn).

Frp og Anita Viks uro for om KrFs alkoholpolitikk er konkurransevridende i formannskap 30. januar – finner vi avsporende og sørgelig bagatelliserende i lys av mange barns virkelighet.

Alkoholpolitikk er ikke bare næringspolitikk som Frp vokter når det passer eller sysselsettingspolitikk med fokus på arbeidsplasser som Ap ofte gir prioritet, men handler også om helse, sikkerhet og barne- og familiepolitikk, siden barn og familie bærer smerten etter våre ensidige bilder av øl, vin, mat og kos.

KrFs erfaring er snøfting og vrengte ansikter ved slike forslag.

1200 barn fødes med alkoholpåført hjerneskade hvert år – i tillegg har vi redde jenter etter uønskede graviditeter, psykisk uhelse, sykefravær, trafikkskader, blind vold på byen og mot barn og ektefelle i hjemmet, tre av fire rusrelaterte drap i Norge er gjort i alkoholrus. Vi har voldsdommer, overgrep og voldtekter – herunder misforståelse-voldtekter gjort i fylla – traumatisk for jentene og lange dommer for unge menn. Noen forfyllede stemmer ved valget er ikke verdt dette, Frp. Alkohol handler om mer enn «konkurransevridningen».

KrF ville foreslått en liten «flomsikring» og bevilling til Alfredos Dish A/S på betingelse av forslag om servering av øl og vin til mat dvs. ikke inkludere rett til salg av brennevin som innstilt. KrFs erfaring er snøfting og vrengte ansikter ved slike forslag.

Vi ber alkoholpolitisk utvalg under sitt nåværende arbeid reflektere følgende alkoholpolitiske «flomsikring»:

■ For det første, Fredrikstad bør bli en kommune tilsluttet AV og TIL.
■ For det andre, Fredrikstad bør ha et alkoholpolitisk utvalg med representant fra en interesseorganisasjon for offer for alkoholmisbruk. Det har to representanter fra næringslivet! (Utvalget har en demokratisk og verdimessig slagside når en så viktig interessegruppe ikke er representert.)
■ For det tredje, ønsker vi alkoholfrie soner på arrangementer med kommunal støtte også på idrettsarrangementer. Hva har egentlig idrett og alkohol å gjøre på samme arrangement?
■ For det fjerde – alkoholservering til 02.30 er lovlig, men unødvendig. KrF ønsker en kulturvridning med tidligere ankomst til byen og servering til senest klokken 01.00. Senere servering tar unødige politiressurser.
■ For det femte, kommunen utvider stadig solgte alkoholvolum med nye eller utvidede bevillinger.
■ For det sjette, kommunen gir 1–3-bevillinger (øl, vin og brennevin), når det hadde vært nok med 1–2 (øl og vin). Kommunen gir ureflektert alkoholbevilgning type 1, 2 eller 3 uten drøfting og nyansering.

Hør Frp, KrF har ikke tørrlegging av byen på programmet og arbeider heller ikke for konkurransevridning, men syns det er vanskelig å dele ut skjenkebevillinger i en ufølsom kommune som fører en alkoholpolitikk uten å ville senke «flomfaren» nevneverdig og uten nødvendig «flomsikring!»

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.