Nei til tvillingabort og abortturisme

I mors liv: – Fosterreduksjon åpner for muligheten til å sortere barn i mors liv på grunnlag av for eksempel kjønn eller egenskaper, protesterer Line Henriette Hjemdal.

I mors liv: – Fosterreduksjon åpner for muligheten til å sortere barn i mors liv på grunnlag av for eksempel kjønn eller egenskaper, protesterer Line Henriette Hjemdal. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Norges åpning for selektiv abort på ett eller flere fostre, har vakt sterke reaksjoner og stor debatt, skriver Line Henriette Hjemdal, og jobber for å få det stanset i Stortinget.

DEL

Leserbrev

Er det greit å fjerne et av to tvillinger i mors liv? Er det greit at kvinner fra hele verden kommer til Norge og får det gjort?

I disse dager behandler Stortinget KrF og Sps forslag om ikke å tillate fosterreduksjon, altså abort av ett av to fostre i mors liv. Helseminister Bent Høie godkjente i vår praksisen med fosterreduksjon etter en intern behandling i departementet, uten at Stortinget fikk ta stilling i saken. KrF mener at fosterreduksjon er både etisk, juridisk og medisinsk utfordrende. Derfor har vi sammen med Senterpartiet nå løftet denne saken til Stortinget.

I tillegg til å tillate dette for norske kvinner har regjeringen åpnet for at utenlandske gravide som kun ønsker ett barn, ikke tvillinger, kan reise til Norge for å få utført fosterreduksjon. Norges åpning for selektiv abort på ett eller flere fostre, har vakt sterke reaksjoner og stor debatt. Ikke engang våre nordiske naboer Sverige og Danmark har tillatt fosterreduksjon på generelt grunnlag.

Departementet presiserer at fosterreduksjon skal foretas slik at utvelgelsen er tilfeldig, og at det ikke skjer noen valg mellom fostre på annet grunnlag enn det abortloven åpner for. Vi mener likevel at fosterreduksjon åpner for muligheten til å sortere barn i mors liv på grunnlag av for eksempel kjønn eller egenskaper. Og vi vet at presset på nettopp «rett» kjønn og de «rette» egenskaper er meget stort.

Jeg ønsker meg et samfunn hvor det er plass for oss alle uavhengig av våre egenskaper. Det er i det perspektivet jeg daglig jobber med et spekter av politiske løsninger.

Vi vet at å utføre en abort på et av to barn i mors liv gir en betydelig medisinsk risiko, også for at det andre barnet ikke overlever (15 prosent). Overlege ved St. Olavs Hospital i Trondheim, Birgitte Heiberg Kahrs, uttalte følgende til NRK den 18. februar om fosterreduksjon ved tvillinggraviditet: «Vi har ikke funnet noen medisinsk gevinst av dette. Tvert imot utsetter man det andre barnet i magen for fare ved at abortrisikoen øker. Vi kan vanskelig anbefale noe som ikke gir medisinsk gevinst.» Hva er da hensikten gode kollegaer fra Høyre og Frp på benken?

Jeg vil heller fokusere på forbedringer i rettighetene og tilretteleggingen for foreldre til tvillinger og flerlinger, ikke å tillate fosterreduksjon.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags