Gå til sidens hovedinnhold

Kvinners selvbestemmelsesrett står på spill – det er tid for kamp!

Maria D. Imrik

Fylkesleder i AUF i Østfold

Sarpsborg

Artikkelen er over 2 år gammel

Maria D. Imrik, AUF: Endrer man abortloven, setter man kvinner i en situasjon der de må føde barnet selv om de vet at gleden over å ha fått barn snart vil snu om til sorg.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Den siste tiden har samfunnsdebatten handlet om dagens abortlov og avisene har inneholdt mange innlegg om nettopp dette. Skal den endres eller ikke? Vil KrF få gjennomslag for dette nå som de har valgt å gå i regjering med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet?

KrF og deres ungdomsparti snakker stadig vekk om dette «sorteringssamfunnet» som de mener vi har dersom vi ikke fjerner paragraf 2c i dagens abortlov. Dette begrunner de med at mange muligens vil velge å ta abort etter å ha fått vite at de bærer et barn med Downs Syndrom. Det veldig få vet, nettopp fordi KrF og høyresiden gir inntrykk av at dette kun omhandler barn med Downs Syndrom – er at dette også påvirker de foreldrene som får vite at de bærer et barn med en alvorlig sykdom.

Hva ville du gjort dersom du visste at barnet du skulle føde kun kom til å kunne leve i ti dager? Eller to måneder? Hva om du ikke ønsket å føde dette barnet, for så å holde det i armene dine og knytte et sterkt bånd, samtidig som du visste at om x antall dager, uker eller måneder, så vil du ikke ha muligheten lenger. Det er et vanskelig valg å ta, men det er ikke opp til politikerne å bestemme hva som skal bli utfallet. Det skal være opp til kvinnen.

AUF skal ta kampen for dere. Vi skal stå på barrikadene og demonstrere så mange ganger som det trengs.

Endrer man abortloven, setter man kvinner i en situasjon der de må føde barnet selv om de vet at gleden over å ha fått barn snart vil snu om til sorg. De får altså ikke selvbestemmelsesretten til å ta dette valget selv. En selvbestemmelsesrett som kvinner i flere generasjoner har kjempet frem.

Jeg blir oppgitt og trist av at Norges fremste politikere åpner for å forhandle om slike rettigheter for å beholde makten. Dette handler om likestilling og kvinners rettigheter. Dette er ikke noe som skal legges på forhandlingsbordet.

Les også

KrF ofret Hareide for Solberg

For mange år siden, ja lenge før jeg ble født, sto sterke og tøffe kvinner på barrikadene for retten til å bestemme over egen kropp – retten til selvbestemt abort. På samme måte som folk kjempet for andre viktige og grunnleggende rettigheter vi i dag fort tar for gitt.

At vi nå, i 2018, nok en gang har denne opphetede diskusjonen og fortsatt må demonstrere utenfor Stortinget - er utrolig. Man skulle tro vi hadde kommet lengre.

Så, til alle kvinner som føler seg truffet i denne saken og som har en personlig og vanskelig historie i forhold til abort – ikke gi opp håpet. AUF skal ta kampen for dere. Vi skal stå på barrikadene og demonstrere så mange ganger som det trengs. Vi gir oss aldri i kampen om kvinners rett til å bestemme over egen kropp!

Les også

Etter landsmøtet i KrF: Jeg er også skuffet, men har tenkt å bli

Kommentarer til denne saken