8. mars: Mange kvinner overlater det økonomiske ansvaret til mannen

Fallgruve: Vær obs på de økonomiske fallgruvene ved deltidsjobbing, skriver Bjønnes. (Arkivtegning: Jørn Grynnerup)

Fallgruve: Vær obs på de økonomiske fallgruvene ved deltidsjobbing, skriver Bjønnes. (Arkivtegning: Jørn Grynnerup)

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Banksjef Kjell Bjønnes viser til en undersøkelse som bekrefter at flere kvinner bør være opptatt av å sikre egen økonomi. Her er hans tips:

DEL

Leserbrev 

Selv om likestillingen er kommet langt i Norge er det fortsatt slik at over dobbelt så mange kvinner som menn jobber deltid. Å jobbe deltid har store økonomisk konsekvenser, så hvorfor velger kvinnene det da?

Undersøkelser DNB har foretatt viser at det fortsatt er slik at mange kvinner overlater det økonomiske ansvaret til mannen. Generelt sett virker det som om kvinner tenker mer med hjertet enn menn og at det styrer valgene deres. I anledning 8. mars vil jeg vil jeg derfor gjerne gi dagens unge kvinner noen privatøkonomiske råd:

■ Sørg for å kunne stå på egne økonomiske ben. Å vite at du ikke er økonomisk avhengig av andre gir en god følelse. Selv om du har anledning til å være hjemmeværende eller jobbe lite, så er det ikke sikkert det er verdt det. Tenk også på at du mot formodning en dag kan bli rammet av samlivsbrudd eller andre uforutsette hendelser.

Kjell Bjønnes.

Kjell Bjønnes.

■ Bruk både hodet og hjertet når du velger yrke. Du skal gjøre det du har lyst til, men det er grunn til å tro at jentene i større grad enn guttene tenker litt for mye med hjertet når de skal velge utdanning og yrke. For å bli god i noe og trives, må du velge noe du liker, men tenk også på om det er noe det vil være etterspørsel etter og som kan gi deg en bra inntekt fremover.

Vær klar over at det nå er et skrikende behov for IT-kompetanse i nesten alle næringer og ikke minst for flere kvinner med IT-kompetanse. Ifølge tu.no utgjør kvinner i dag bare 24 prosent av de ansatte og bare 16 prosent av lederne i den norske IKT-næringen.

■ Tenk tidlig på om god lønn er viktig for deg. Selv om 60 prosent av de med høy utdanning nå er kvinner, tjener menn i gjennomsnitt mer. I 2016 var heltidsansatte kvinners gjennomsnittlige månedslønn 87,5 prosent av menns gjennomsnittlige månedslønn.

Mye av årsaken ligger i yrkes- og utdanningsvalgene, som fortsatt er tradisjonelle. Få menn utdanner seg innenfor omsorg og undervisning og få kvinner innenfor naturvitenskap, teknikk- og håndverksfag.

Vil du ha økonomisk frihet i pensjonsalderen, eventuelt gå av tidlig, må du planlegge for det og spare på egen hånd eller gjennom en privat pensjonsordning.

■ Vær obs på de økonomiske fallgruvene ved deltidsjobbing. Hvis du velger å jobbe deltid eller være hjemmeværende i noen år, sørg for å få kompensasjon for tapt arbeidsinntekt fra mannen eller samboeren din, siden pensjonsopptjeningen din da stopper opp.

Vil du ha økonomisk frihet i pensjonsalderen, eventuelt gå av tidlig, må du planlegge for det og spare på egen hånd eller gjennom en privat pensjonsordning.

■ Spar smartere! En undersøkelse som Ipsos gjorde for DNB i november viser at flere menn enn kvinner sparer i aksjefond og i enkeltaksjer.Menn nevner også oftere nedbetaling av gjeld og investering i eiendom, mens kvinner nevner banksparing oftere enn menn.

For langsiktig sparing, for eksempel til pensjon, bør du benytte flere sparemåter enn banksparing. Med dagens inflasjon og innskuddsrente er pensjonssparing på bankkonto dårlig butikk. Det er alltid fornuftig å ha penger i banken til uforutsette utgifter. Men hvis du har penger som du ikke har tenkt å bruke på mange år, vurder å investere noe i fond også.

■ Bli ikke samboer uten videre. Kjøp deg helst inn i samboerens bolig. Flytter du inn i samboerens bolig, må du tenke deg godt om. Ofte er det slik at kvinnen betaler for mat, interiør, møbler, oppussing osv. I så fall er du med på å øke boligens verdi, men sitter igjen med null hvis forholdet ryker.

■ Skriv samboerkontrakt. Det er det altfor få som gjør. Samboerkontrakten vil være til stor hjelp ved et brudd. Men husk at den gjelder kun når dere lever. Det er derfor viktig også å skrive testament.

■ Ektepakten ordner ikke alt. Er du gift, sett deg inn i familiens økonomi og påse at dere har nødvendige forsikringer. Sørg for å ha død- og uføreforsikring for å kunne slette hele eller deler av gjelden samt betale ut eventuelle særkullsbarn.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags