8. mars: Så mange kvinner Fredrikstad kan være stolt av

8. marskomiteen legger ned blomster på ved statuen av Katti Anker Møller. Bildet er fra 2013 da Berit Ås hilste til Katti Anker Møller ved 100-årsjubileet for kvinners stemmerett i Norge.

8. marskomiteen legger ned blomster på ved statuen av Katti Anker Møller. Bildet er fra 2013 da Berit Ås hilste til Katti Anker Møller ved 100-årsjubileet for kvinners stemmerett i Norge. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

8. marskomiteen i Fredrikstad ser årets kvinnedag i lys av byens 450-årsjubileum, og bruker dagen til å hedre kvinner som har satt spor i byhistorien.

DEL

Leserbrev 

I år fyller Fredrikstad by 450 år, og 8. mars-komiteen ønsker i den anledning å hedre kvinner som har satt spor i vår bys historie.

Vi legger ned blomster ved statuen av Katti Anker Møller som mer enn noen annen har ledet kampen som har ført til vårt velferdssamfunn. Arbeiderkvinnene var hennes nærmeste kampfeller.  En viktig seier var de Castbergske Barnelover (1915) som slo fast at også uekte barn hadde rett til fars navn og arv. Der ble det også lovfestet at nybakte mødre som ikke fikk støtte av barnefaren hadde rett til offentlig hjelp i seks uker før og tre måneder etter fødselen.

Det politiske miljøet rundt 1913 fostret tidlig målbevisste kvinner som kjempet for likestilling og et bedre samfunn.

Katti Anker Møller mente og sloss for at kvinner måtte likestilles med mannen i det å få bestemme over sin egen kropp og få velge selv når og om hun skulle få barn. Hun sto bak opprettelsen av mødrehygienekontorer i hele landet med veiledning i småbarnsstell og prevensjon. Østfold-kontoret lå i Sarpsborg og ambulerte til Moss, Halden og Fredrikstad. I samarbeid med doktor Bretteville Jensen fikk hun sammen med arbeiderkvinnene i ganget mødrehjem for Østfold i 1917 der kvinner kunne føde og alenemødre kunne bo i flere uker etter fødselen. 

Katti Anker Møller fremmet ideen om mødrelønn. Støttet av Arbeiderbevegelsen ble idéen videreført og ble til det vi i dag kjenner som barnetrygden, utbetalt til barnets mor.

Hovedarrangementet  på Kvinnedagen finner sted på Blå Grotte. 8. mars-komiteen i Fredrikstad setter i samarbeid med Vokalensemblet KoDa, et kor med 20 medlemmer, opp forestillingen «Alle tiders kvinner - i Fredrikstad». Det blir musikalske innslag, fortellinger og appeller.

Forestillingen vil være en historisk reise der vi henter fram kvinneskikkelser fra Fredrikstads 450 årige historie. Vi møter kvinneskikkelser fra alle samfunnslag og hører deres historier, bundet sammen med musikk og sang. Mellom sanginnslagene får vi høre om blant andre Anne Rimmers, Birgitte Kaas Huitfeldt, frue til Elingaard og Cecilie Larsen som utvandret til Amerika, men vendte tilbake til Fredrikstad etter noen år.

Katti Anker Møller har også sin plass i forestillingen.  Det samme får kvinner fra Fredrikstad mekaniske verksted, jenter som tok utdannelse som sveisere og fant sin plass i mannssamfunnet på Værste, de 50 jentene som arbeidet på fiskehermetikkfabrikken Fredrikstad Preservering og fabrikken som senere hadde arbeidsplass til 150 kvinner, nåtlersker som satt på rekke og rad og sydde sammen sko på fabrikken som nå het Sun-Chris.

Så mange kvinner byen kan være stolte av. Det politiske miljøet rundt 1913 fostret tidlig målbevisste kvinner som kjempet for likestilling og et bedre samfunn. Anna Backer var en av dem. Ved siden av å sitte i bystyret var hun viseformann i Fredrikstad Skiklubb, leder i Fredrikstad Røde Kors og senere leder i Fredrikstad og Omegn Kvinnesaksforening.

Forestillingen retter også lyset mot dagens utfordringer for unge jenter og innvandrerkvinnene. Appellene fra Malin Krå Simonsen og Rania Maktabi flettes inn i handlingen og forteller oss at vi ikke er i mål.

Sammen går vi under fanen «Solidaritet med verdens kvinner»

Velkommen til å ta del i våre arrangementer på Kvinnedagen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags