KrF markerer Snublestenen, Krystallnatten og vår blindhet for andres smerte

Den 3. juni 2015 ble snublesten til minne om jødiske Abraham Bernstein lagt ned på Stortorvet der Bernstein hadde butikk.

Den 3. juni 2015 ble snublesten til minne om jødiske Abraham Bernstein lagt ned på Stortorvet der Bernstein hadde butikk. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Lino Lubiana og Fredrikstad KrF inviterer til fakkeltog knyttet til krystallnatten og hendelsene i Tyskland 8. til 9. november 1938.

DEL

Leserbrev 

Storm P har en finurlig stripe som fanger inn vår evne til ikke å bry oss. To menn samtaler på gaten: – Hva tenker du om verdenssituasjonen, sier den ene. – Vet ikke, jeg har fått rusk i øyet, svarer den andre.

Etter min mening et godt eksempel på ondskapens banalitet! Vi er ikke onde – vi har ofte bare nok med vårt eget. Det rammer ikke oss – best å holde munn så unngår vi ubehageligheter. Mye trygghet i å bare være musestille så går det over – men ikke alltid!

KrF i Fredrikstad vil gjerne invitere til vår minnemarkering med avgang og fakkeltog fra trappen på Fredrikstad Rådhus 9. november. Minnemarkeringen er knyttet til krystallnatten og hendelsene i Tyskland 8. til 9. november 1938.

I Fredrikstad tok dette seg etter hvert konkret uttrykk i arrestasjon og deportasjon av en Fredrikstads borger og norsk statsborger, forretningsmann og idrettsmann Abraham Bernstein ved deportasjon til Tyskland i desember 1942. Han døde i Auschwitz i 1943.

Abraham Bernstein, Fredrikstad-mannen som måtte bøte med livet i Auschwitz.

Abraham Bernstein, Fredrikstad-mannen som måtte bøte med livet i Auschwitz.

Vi hadde i Norge et lovverk under krigen, samtykket og passivt akseptert av mange, et lovverk som ga oss en juridisk rett og plikt til å angi jøder, men hos oss ikke uten motstand av mange heldigvis, fordi det tydelig ble dyttet på av en fremmed makt utenfra. I Tyskland ble lovverket endret over tid – innenfra – kombinert med effektivt og datidig moderne media – en for folk flest gradvis og nesten usynlig endring – de skled gradvis og over år inn i en annen, for minoriteter diskriminerende, virkelighet. Har vi en gradvis endring av lovverk som rammer noen blant oss i dag? Tanken bør skremme oss og holde oss våkne.

Hendelsen fra 1942 har bidratt til at Fredrikstad i 2015 fikk en snublesten plassert på Stortorget utenfor stedet der Bernstein engang hadde sin forretning.

Min oppfatning er at en markering av dagen er viktig og at dette kan gjøres til en samlende markering med fokus på de historiske realitetene knyttet til Abraham Bernstein som også fant sted blant oss – og som den gangen gjennom antisemittismen rammet og utsorterte jødene. Fokus bør i dag være på svakheter og farer ved vårt eget politisk system, vitenskap og ideologi som også representerer en overhengende fare for sortering av minoriteter og utenfor grupper i Europa og Norge også i dag.

Forfatteren Franz Kafka har i sin bok Prosessen lært oss om systemets angrep på individet og filosofen Hannah Arendt har lært oss om «ondskapens banalitet». I vår tid er det fortsatt jøder, men også mindreårige flyktninger og kvinner, smuglet også til Østfold for ulike tjenester og andre sårbare grupper. Etter min mening er det ikke vanskelig å peke på politisk debatt som er egnet til å ramme små, sårbare grupper mennesker blant oss.

I vår iver etter å tekkes hverandre eller vår iver etter nå våre egne små mål, eller unngå ubehageligheter, står vi i fare for å bli blinde og passive for andres smerte.

Jeg mener vi ved en markering ikke bør relatere dette til Israel- og Palestina-konflikten i dag, men fokusere på at vi selv hele tiden, i vår iver etter å tekkes hverandre eller vår iver etter nå våre egne små mål, eller unngå ubehageligheter, står i fare for å bli blinde og passive for andres smerte. Dette anliggende alene er verdt en markering.

Vi i Fredrikstad KrF mener likevel det er vår plikt å ikke glemme antisemittismen og hva en minoritet som jødene ble utsatt for også her hos oss og slik forebygger den fare at dette skulle skje igjen med den jødiske minoritet eller også med andre minoriteter vi har blant oss.

Vi må våke og ikke glemme.....

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags