Tanker ved et jubileum: Amerikahat, trollfabrikker og krigsseilerne

– Det vi kan feire i Kirkenes, er en enestående side av krigshistorien. Sovjet trakk seg ikke tilbake for noe annet område de okkuperte.

– Det vi kan feire i Kirkenes, er en enestående side av krigshistorien. Sovjet trakk seg ikke tilbake for noe annet område de okkuperte.

Av

– Skremmende mange støttet Russlands utenriksminister Lavrov i en nettdebatt etter frigjøringsjubileet i Kirkenes. Vi må spørre hva som har skjedd, mener Johannes Thue.

DEL

Leserbrev

Så har vi feiret en begivenhet. Det er 75 år siden freden kom til Finnmark. Russiske tropper jaget tyskerne vestover og på veien praktiserte de den brente jords politikk. Resultatet var et nedbrent og plyndret Finnmark. Gjenreisningen tok tid, men likevel med en kraft og energi som det neppe hadde vært mulig å mobilisere i dag.

Konge og statsminister møtte opp for å takke. Russland sendte sin utenriksminister som ikke engang benyttet anledningen til den store happeningen det ville vært å tatt Frode Berg med seg til Kirkenes. Det han benyttet anledningen til, var å kritisere Norge for sitt Nato-medlemskap og for den «trussel» dette utgjør mot Russland.

Kanskje er det også noen trollfabrikker som melder seg på i debatten? 

I en nettdebatt som fulgte er det skremmende mange som støtter Lavrov. Her kan vi finne utsagn som: «Det er Natos økende nærvær og aktiviteter ved grensen som skaper trusselen og er en politikk som både Russland og Norge må vokte seg mot» og videre: «Det er ikke Russland som øver press mot Norge, det er Norge som tillater at USA presser Russland ved, som Lavrov påpeker, å utplassere amerikanske soldater på norsk jord i fredstid».

At det er enkeltindivider som har slike synspunkter må vi akseptere i et demokrati, men når vi ser at nettopp disse uttalelsene får en overvekt av anbefalinger eller «likes», må vi spørre hva som har skjedd. Er amerikahatet blitt så stort, eller er det her krefter som går sammen for å støtte en venstrefløy som har styrket seg i det siste med parti som nærmest vil gjenreise DDR i Norge? Kanskje er det også noen trollfabrikker som melder seg på i debatten?

Det som er rart, er at Russland som etter kollapsen kvittet seg med det meste av det kommunistiske tankegodset, fortsatt står som et forbilde for de røde som kritiserer vår egen forsvarspolitikk, men finner det naturlig og akseptabelt at Russland annekterer Krim. At Russland øver atomkrig noen mil utenfor Norskekysten, protesterer de heller ikke så høylytt mot.

Det vi kan feire i Kirkenes, er en enestående side av krigshistorien. Sovjet trakk seg ikke tilbake for noe annet område de okkuperte. Men, på den annen side, hva har Russland å takke for? Uten konvoyene som brakte forsyninger til Murmansk og andre havner hadde sannsynligvis ikke russerne vært i stand til å krysse norskegrensen. I disse konvoyene utgjorde den norske handelsflåten en betydelig innsats og mange norske sjøfolk ga sitt liv i denne trafikken, kanskje like mange som de russere som døde i Kirkenes og Pasvik og som blir behørlig hedret? Krigsseilernes bidrag til krigens utfall hadde også langt større betydning.

Hva som hadde skjedd om russerne ikke hadde krysset grensen, vet selvfølgelig ingen, men det som er sikkert, er at vel et halvår senere hadde krigen allikevel vært avgjort med tysk kapitulasjon. Da kunne Finnmark sannsynligvis blitt spart for nedbrenning av hus, slakting av buskap og tvangsevakuering av folk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags