17. mai på Rolvsøy 2020 – en skammens dag

– I år står bautaen naken. Som gammel offiser ligger det i ryggmargen en plikt og ære i å hedre frihet og fedreland, skriver Øystein Torp.

– I år står bautaen naken. Som gammel offiser ligger det i ryggmargen en plikt og ære i å hedre frihet og fedreland, skriver Øystein Torp. Foto:

Av

– Jeg er skuffet, sjokkert, eitrende sint og forbannet over denne unnlatenheten fra Fredrikstad kommune sin side, skriver tidligere offiser Øystein Torp om at bautaen over krigens falne i Rolvsøy ikke ble bekranset denne dagen.

DEL

Leserbrev

17. mai er en dag vi skal hedre og minnes de som kjempet og ga sitt liv for frihet og fedreland.

«Også du når det blir krevet» står det i fedrelandssalmen. Mange av mine sambygdinger på Rolvsøy gjorde nettopp det under krigsårene 1940–1945. Det er et årvisst høydepunkt som gir tid for ettertanke og takknemlighet når bautaen over disse heltene blir bekranset 17. mai.

I år står bautaen naken. Som gammel offiser ligger det i ryggmargen en plikt og ære i å hedre frihet og fedreland. Og ikke minst å hedre de som ga sitt liv for at nye generasjoner skulle kunne få glede av disse essensielle verdiene.

Vi opplever korona-krisen. OK. Det gir visstnok Fredrikstad kommune «alibi» eller «carte blanche» til å kutte ut det meste av markeringer utenfor sentrum. Markerer man ting i sentrum / byen så er det ikke så nøye med hva som skjer i «provinsene».

Jeg er skuffet, sjokkert, eitrende sint og forbannet over denne unnlatenheten fra Fredrikstad kommune sin side. Dette er en hån mot dem som ga sitt liv i for friheten. I dag er jeg flau over å bo i Fredrikstad kommune.

Fakta om bautaen

  • Bautaen over over ti krigsforliste sjømenn fra Rolvsøy kommune ble avduket av ordfører Hans Kristiansen av ordfører Hans Kristiansen 19. september 1948.
  • De falnes navn er gjengitt på bautaen: Olaf Berger, Bjarne Bjørkelo, Arne Martin Borge, Bjarne Edvardsen, Hans Hansen, Karl Thomas Hansen, Arne Kolbjørn Karlsen, Nils Ragnar Nilsen, Odd Anders Sahlin.
  • Utformet av Oskar Storm Juliussen. Støpt ved Kristiania Kunst- og Metallstøperi. Stenarbeider ved monumenthogger Alfred Kjellvik.
  • Bautaen ble reist av Rolvsøys befolkning, Rolvsøy kommune, Tune & Rolvsøy Sparebank.

Kilde: Digitalmuseum.no

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags