Gå til sidens hovedinnhold

Rødgrønn seksjon 1. mai: Varsling er en rett som må vernes om

Artikkelen er over 3 år gammel

Talsmann Hermund Arntzen Dale beskriver rødgrønn seksjons paroler 1. mai. Seks ulike organisasjoner står bak.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

LO er arrangør for 1. mai i Fredrikstad. 1. mai-komiteen består av byens fagorganisasjoner. I tillegg har Ap, SV og Rødt også representanter i utvalget, men disse har ikke stemmerett. 1. mai er jo arbeidernes dag. En dag der arbeidere har kjempet for rettigheter gjennom hundre år.

LO, med sine representative fagorganisasjoner, stiller med gode paroler i sin seksjon. Etter dette følger hva som i flere år har vært den største delen av 1.mai-toget; Rødgrønn seksjon.

Seksjonen består av SV, Rødt, NKP, Palestinakomiteen, Nei til EU og Solidaritet med Kurdistan sine lokallag i Fredrikstad. Samarbeidet startet for et tiår siden og har eksistert fordi medlemmene har ønsket paroler med et tydeligere budskap.

Det har ikke vært nok fokus på saker som har stor verdi for folk i Fredrikstad. Dette har igjen blitt tydelig i år. Seksjonen vil alltid fremme saker som opptar innbyggerne, uavhengig av hvem som bestemmer i Fredrikstad kommune. Nedenfor er det skrevet noen ord om de viktigste parolene i Rødgrønn seksjon, etterfulgt av resterende fanesaker.

«Full støtte til varslerne i Fredrikstad kommune»

Varslere må beskyttes. Det skal være mulig å gjøre det som er rett uten å bli straffet for det.

De kritikkverdige forholdene i varslersaken har ført til at Rødgrønn-seksjon har valgt å ha med fanen «Full støtte til varslerne i Fredrikstad kommune» i år. Varsling er en rett vi har som ansatte og denne må vernes om.

Dette er ikke bare et lokalt problem, men en trend vi ser i hele landet. Norsk ledelsesbarometer avdekket tidligere i år at 45 prosent av dem som velger å varsle om kritikkverdige forhold på jobb blir baksnakket mens 10 prosent følte seg tvunget ut av stillingen. Varslere må beskyttes. Det skal være mulig å gjøre det som er rett uten å bli straffet for det.

«Velferd i offentlig regi»

I dag er det kun partiene til venstre for Ap som setter krav om at velferd skal drives profittfritt. Det vil si at skattepengene bevilget til barnehage, barnevern, skole, sykehus og omsorgstjenester ikke skal gå til velferdsprofittører, men til de faktiske tjenestene. Den beste måten å unngå dette på er ved at velferd drives i offentlig regi.

«Ut av EØS - nei til sosial dumping»

Da EØS-avtalen trådde i kraft i 1994 ble det hevdet at den kun skulle fungere som handelsavtale. I dag vet vi at dette ikke er tilfelle. EØS-avtalen undergraver det norske folkestyret og gjør det vanskelig å motvirke sosial dumping.

EU og EØS opererer med en politikk om fri flyt av arbeidskapasitet som gjør det lukrativt for arbeidsgivere å importere billig arbeidskraft til Norge. Vi kan ikke godta et arbeidsliv hvor norske interesser tilsidesettes av Brussel.

Andre paroler under Rødgrønn seksjon

  • For et sosialistisk Norge
  • Stopp all rasisme og fascisme
  • Norge ut av NATO
  • Anerkjenn Palestina – Boikott Israel
  • Støtt kurdernes kamp mot IS
  • Syria blør – FN må sikre freden
  • Bekjemp sosial ulikhet – Arbeid og boliger for alle
  • Hev kvinnelønna
  • For en mer human asylpolitikk – Amnesti for asylbarn

De forskjellige arrangørene av 1. mai i Fredrikstad har forskjellig syn på hva som verner best om arbeidernes interesser. Om du som oss tenker at disse parolene er viktige for norsk arbeidsliv og solidaritet, så håper vi at du velger å gå med Rødgrønn seksjon på mandag.

Vel møtt!

Kommentarer til denne saken