Gå til sidens hovedinnhold

Vår største dugnad – å skaffe de nyankomne et sosialt liv

Artikkelen er over 4 år gammel

Norsk Folkehjelp er viktig partner i 1. maifeiringen. Leder Eva-Lotta Sandberg forteller om stort engasjement for flyktninger fra Syria.

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi forteller våre barn at man skal dele. Lærer dem ord som rettferdig, å stole på, stille opp, vise hensyn og at kjærlighet er viktigere enn penger. Vi blir stolte foreldre når barna våre viser sjenerøsitet og er rause. Vi er for fellesskapet og stiller på dugnad for lokalsamfunnet.

Samtidig har vi valgt en regjering som prøver å definere ett sterkt skille mellom oss og dem. En minister som påstår at det rår en snillisme hos dem som ønsker å være solidariske med dem som flykter fra krig og konflikt. De av oss som vil ha en rausere flyktningepolitikk, som vil være med å bære byrden av den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig, vi får høre at vi er naive.

Mer enn 60 millioner mennesker er på flukt og tusener dør mens de flykter. Barn drukner, familier splittes og mange, mange sulter. Alt dette vet vi. Om og om igjen ser vi bilder og får historier gjennom mediene. Det handler om dem, ikke oss.

Bakgrunn:

  • Eva-Lotta Sandberg holder appell på vegne av Norsk Folkethjelp under 1. mai-arrangementet på Stortorvet søndag.
  • Geir Lippestad er årets hovedtaler.
  • Samlingen på Stortorvet er sammen med demonstrasjonstoget viktigste viktigste arrangement i Fredrikstad på dagen.

Europa har et mottakssystem som ikke håndterer flyktningestrømmen, og det humanitære apparatet er på grensen til kollaps. Det bør vel heller kalles naivt å tro at vi kan skjerme oss fra dette?

Er det «snilt» å mene at vi som et av verdens rikeste land skal gjøre ALT vi kan for å bidra? Handler ikke dette om vår plikt og vår etikk? Vår arv og det vi ønsker å være som mennesker? Det vi ønsker å lære våre barn? Eller er det bare floskler og tomme ord?

«Europa har sviktet flyktningene ved å stenge grenser og innføre begrensninger på flyktningers rettigheter, til blant annet familiegjenforening. Norge har satt seg som mål å være i front ved å skape det strengeste lovverket, som begrenser flyktningers rettigheter og har et uttalt mål om å sende signal om at flyktninger ikke bør velge Norge. Norsk Folkehjelp mener dette er en usolidarisk og uansvarlig politikk», skriver Norsk Folkehjelp i sitt høringssvar til regjeringens innstramningsforslag.

Norsk Folkehjelp står sammen med mennesker på flukt. Vi ønsker å bidra til å gi et realistisk bilde av det som skjer med dem som har kommet til Norge. Vi ønsker å informere om situasjonen for dem som sitter fast i leirer rundt om i verden – uten en fremtid i sikte.

Årets innsamling går til syriske flyktninger. Konflikten i Syria er en av de voldeligste og største verden har sett på mange år, og FNs høykommissær for flyktninger har vært tydelig i sin beskjed til oss:

Han understreker at man ikke kan velge å støtte i nærområdene i stedet for å ta imot flyktninger til Norge. Han håper derfor at vi vil ta imot flere enn tidligere bestemt. Behovene er enorme og kapasiteten i nærområdene er sprengt. Vi må gjøre begge deler.

Den menneskelige kontakt er uerstattelig, du er uerstattelig.

I debatten her hjemme er det vårt ansvar å minne om hva folk faktisk flykter fra, og samtidig å vise til at det finnes positive krefter inne i Syria som vi kan støtte opp om. Helter som trenger, og fortjener, vår hjelp. Det er avgjørende at den norske politiske debatten tar inn over seg det globale bildet og behovet for å gi støtte til stabiliserende tiltak.

Vårt lokale engasjement for flyktninger handler om å legge til rette for relasjoner til nordmenn og det norske. Regjeringens forslag åpner for et liv på vent, det vet vi hindrer integrering. Mer midlertidighet og høyere terskel for å gjenforenes med din familie vil ikke øke motivasjonen til å bli «en av oss». Vi må legge til rette for at disse menneskene får et best mulig grunnlag til å ivareta eget liv og helse gjennom en avklart situasjon, aktivitet og mulighet til arbeid fra dag en.

De aller fleste asylsøkere som kommer til Norge har et reelt behov for beskyttelse. God integrering og inkludering vil gjøre at de blir en ressurs for landet vårt. Den offentlige kostnaden blir lavere og vi forhindrer sosial ulikhet.

Her i Fredrikstad har vi åpnet språkkafé, vi inviterer til turer og til høsten starter vi med opplæring i førstehjelp. Vi kan gjøre mye, men vi trenger din hjelp. Når alt kommer til alt, så behøver våre nyankomne først og fremst venner og et sosialt liv her i byen vår. De trenger å bli kjent med våre normer, våre tradisjoner og vår levemåte gjennom dialog og samvær. Den menneskelige kontakt er uerstattelig, du er uerstattelig.

Vi som ønsker å være gode på dugnad: Dette er den viktigste felles oppgaven for tiden fremover. Brett opp ermene og kjenn på gleden ved å bidra til andre menneskers lykke!

Kommentarer til denne saken