Gå til sidens hovedinnhold

Datasystemene gikk ned – Ahus ble satt i gul beredskap

Artikkelen er over 2 år gammel

Viktige datasystemer, som blant annet omfatter pasientjournalene, var fredag kveld ute av drift ved sykehusene i Helse sørøst. Nå skal alt være normalt igjen.

(Romerikes Blad)

Pasientjournalsystemet skal fungere som normalt igjen, melder Oslo universitetssykehus etter at viktige datasystem var ute av drift i hele Helse sørøst.

Sykehuset legger til at de opprettholder grønn beredskap inntil videre.

Sykehusene i Helse sørøst måtte fredag formiddag gå over til gammeldagse papirjournaler på grunn av at det elektroniske pasientjournalsystemet Dips knelte. Anlegget hadde vært nede flere timer fram til 18-tiden fredag kveld da Oslo universitetssykehus meldte at det fungerte som normalt igjen.

Ahus i gul beredskap

Kommunikasjonsdirektør Dagfinn Aanonsen bekrefter at også Ahus var rammet av situasjonen.

– Det er Sykehuspartner som er i rød beredskap. Her på Ahus er vi i gul beredskap, opplyser han mens det pågikk til rb.no.

Aanonsen sier situasjonen ikke er å anse som dramatisk.

– Det betyr at vi går på manuelle systemer, men vi har tilgang til pasientjournalene. Dette har vi klare rutiner og prosedyrer på, og det er noe vi er trent i, sier han.

Penn og papir

Sykehuspartner, som leverer IKT-tjenester til hele helseområdet, varslet da det var klart at systemet var ute av drift, at de gikk over til rød beredskap. Rød beredskap betyr at alle ressurser er satt inn for å løse situasjonen.

Da situasjonen oppsto, var uklart hvor mange sykehus i helseregionen som var rammet. Men både Oslo universitetssykehus og Sykehuset i Vestfold meldte at de gikk over til penn og papir for å føre pasientjournalene.

Grønt og gul

Også administrasjonen i Helse sørøst bekreftet at flere sykehus var rammet tidlig fredag ettermiddag, og alle var gått over til manuelle rutiner.

Sykehusene reagerte forskjellig på hendelsen. Mens Oslo universitetssykehus valgte grønn beredskap, gikk Sykehuset i Vestfold for gul beredskap. Sykehuspartner varslet rød beredskap.

– Grønt betyr at vi setter en liten beredskapsledelse. og forsterker IKT-funksjonen. Liv og helse står ikke i fare på grunn av denne situasjonen. Vi har ikke vært i rød beredskap siden terrordagen 22. juli, forklarer informasjonsrådgiver Hedda Holt ved helseforetaket til NTB.

Kommentarer til denne saken