– Vi spionerer ikke på dem – bare titter

SMARTE: Stine Huth Andersen (11) (f.v.), Trond Andersen (50), Heidi Christine Huth (48), Truls Huth Andersen (14) og Mikkel Huth Andersen (7) er opptatt av godt nettvett. (Foto: Trond Thorvaldsen)

SMARTE: Stine Huth Andersen (11) (f.v.), Trond Andersen (50), Heidi Christine Huth (48), Truls Huth Andersen (14) og Mikkel Huth Andersen (7) er opptatt av godt nettvett. (Foto: Trond Thorvaldsen)

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Stadig yngre barn får tilgang til sosiale medier og mobiltelefon. I familien Andersen har de aldersgrense.

DEL

Familien på fem møter Fredriksstad Blad på hytta på Spjærøy. Her sitter minstemann Mikkel Huth Andersen (7) med iPaden på fanget og spiller spill, mens eldstemann Truls Huth Andersen (14) og lillesøster Stine Huth Andersen (11) har lagt bort sine telefoner og nettbrett.

– Vi prøver å være bevisste på barnas forbruk av telefoner og nettbrett. Her på hytta skrur vi for eksempel på nettilgangen noen timer om kvelden, slik at de kan bruke litt tid på det da, forklarer pappa Trond Andersen (50).

– Ja, til vanlig jeg må gjøre lekser før jeg får sitte på dataen eller nettbrettet, og får for eksempel ikke lov til å spille på morgenen. Men det kan hende jeg gjør det noen ganger, da, skyter Stine inn med et lurt smil.

For med økende tilgang til sosiale medier, nettbrett og telefoner blant dagens unge, er det viktig å sette grenser. Det mener Pia Lang, som er leder for Trygg Bruk-prosjektet som koordineres av Medietilsynet.

Ferietips: Legg bort mobilen

Ikke egen mobil

– Det er positivt at mange familier lager egne ordninger innad i familien som fungerer for dem. Det er viktig å ha en dialog om både tidsbruk og hva barna får lov til på de digitale mediene, sier Lang.

I familien Andersen har Trond og mamma Heidi Christine Huth (48) bestemt at barna ikke får lov til å få mobiltelefon før de har fylt ti år.

– Mikkel synes det er fryktelig lenge å vente til han blir ti år, men vi har kjøpt en iPad til ham, som han kan spille spill og se på filmer på, forklarer Heidi.

Foreldrene forklarer at barna har et moderat forbruk av telefon og nettbrett, men at de likevel at har en viss kontroll over hva barna driver med.

– Vi spionerer ikke på dem, men det er klart vi titter over skulderen noen ganger for å holde litt kontroll, forklarer Trond.
– Men det er viktig å få med at det er en tillitssak, og at tilliten må gå begge veier, legger Heidi til.

Advarsel: Selger narkotika på Snapchat og Facebook

Klar over reglene

Stine og Truls er enige med mor og far, og mener måten foreldrene håndterer den nye mediehverdagen på, passer bra for deres forbruk.
– Det er bra at de for eksempel passer på hvilke spill som passer for vår alder. Og jeg er veldig glad for at de ikke spionerer på alt vi gjør, forklarer Stine.

Storebror Truls er enig.
– Det hadde ikke vært så kult hvis de hadde spionert på oss, nei, legger han til.

Foreldrene har likevel tatt noen forholdsregler, og mor Heidi abonnerer blant annet på et magasin fra Barnevakten, som tar for seg anmeldelser av barnespill.
– Jeg pleier å lese gjennom anmeldelsene der for å finne ut hvilke spill som er passelige og ikke for ungene å spille, forklarer hun.

Lang mener denne typen mediekontroll er smart.
– Det er lurt å sette seg inn i hva de ulike spillene inneholder. Mange av spillene som blir utviklet for barn kan man lære en del ferdigheter av, men det er likevel lurt å snakke med barna om hva de opplever og ser ved bruk av digitale medier, sier hun.

Les også: – Det er trist og veldig alvorlig

Gir barna gavekort

For å kunne kjøpe spill eller andre apper på smarttelefoner, er man avhengige av å ha en egen bankkonto.

Ettersom ingen av barna i familien Andersen er gamle nok til det ennå, har familien funnet en løsning som fungerer.
– De har fått hver sn profil, og til denne profilen pleier vi å kjøpe gavekort som de kan kjøpe spill og andre apper for, forklarer Trond.

Denne løsningen synes både Truls og Stine fungerer bra, men legger til at det er sjelden de kjøper de dyreste appene av den grunn.
– Jeg tror den dyreste appen jeg har kjøpt var et spill. Men det kostet bare 21 kroner, da, smiler Stine.

Samtidig er familien klare på at barna skal vite at å eie en egen telefon dreier seg om mer enn bare lek.
– Det er viktig for oss at barna opplever at telefonen er like mye nyttig som et leketøy, sier Trond.

For å holde kontroll på forbruket, har de installert en app som forteller hvor mange penger som er brukt til enhver tid.

Dette gjør Facebook med hjernen din

Trygg bruk-prosjekt

Medietilsynets Trygg Bruk har fokus på at barn og unge skal ha en god digital hverdag, og at foreldre, lærere og andre voksne skal få kompetanse til å støtte barna sine i denne delen av hverdagen.

– Vi samarbeider blant annet med 40–50 organisasjoner som jobber mot dette målet, forklarer Lang.

I familien Andersen opprettet mamma Heidi en Instagram-konto for å holde kontroll på Stine.
– Jeg laget egentlig kontoen for å følge med på hva hun driver med, men nå er jeg like aktiv selv, smiler hun.

Samtidig understreker familien at de stoler på barna når det kommer til sosiale medier.
– Vi tror at gode verdier fra bunnen av, fører til at vi kan stole på dem. Så vi satser på en åpen og god dialog oss imellom, forklarer Trond.

Slik er Facebooks nye søkemotor

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken