Dominerer som Messi

Lionel Messi i fint driv i FIFA 13 - nok en suksess fra sportsgiganten EA.

Lionel Messi i fint driv i FIFA 13 - nok en suksess fra sportsgiganten EA. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Estetisk perfekte FIFA 13 mer realistisk enn noensinne.

DEL

Fotball er verdens største idrett. Det finnes over 250 millioner aktive spillere spredt over hele verden. Ganger du det tallet med tre, begynner du å nærme deg antall TV-seere som så VM-finalen mellom Spania og Nederland for to år siden. Det er mange som mener mye om sporten, også i spillform.

Mer forutsigbart

I mange år var det en kamp om tronen mellom Pro Evolution Soccer-serien fra Konami og FIFA-spillene til EA Sports. De siste årene har det vært liten tvil om at FIFA har vunnet denne kampen. Det har vært det beste og mest innholdsrike fotballspillet på markedet.

Les også: Dette er hockey av kvalitet

Les også: Anmeldelse av One Piece: Pirate Warriors

Les også: Blåser nytt liv i sosiale onlinespill

EA Canada har sagt at deres største mål for årets spill er å bringe det uforutsigbare i fotballen inn i spillet. Endringen rundt førsteberøringen har mye å si her, og spillfølelsen har helt klart forandret seg ganske mye sammenlignet med FIFA 12. Selv om det til tider kan kjennes litt vel tilfeldig ut, er det en nyvinning jeg håper EA bygger videre på.

Klokere medspillere

Forbedret kunstig intelligens, spesielt i angrep, gjør spillet mer realistisk enn noensinne. Smartere valg og mer riktige løpebaner resulterer i fotballkamper som både er spennende og uforutsigbare. De endringene som er gjort, bidrar til å gjøre kampene mer likt virkeligheten.

Kan du fotball, vil du helt klart ha en fordel i årets spill. Har du evnen til å lese ballbaner, forutse pasninger og være litt i forkant, vil du nok etter hvert også vinne mange kamper.

Tarik-fart

EA Canada videreutviklet og forbedret fysikkmotoren i spillet. I FIFA 12 skjedde det ofte litt rare, uforutsette ting når to spillere braket sammen. Nå kjennes fysikken mer riktig ut, og det merkes ofte i duellspillet.

En liten, rask spiss har lite å hente på å gå i kroppen på en midtstopperkjempe. Styrke, tyngde og fart kan brukes til fordel for både forsvarer og angriper. I stedet for å gå i kroppen, er det muligens mer fornuftig å løpe rundt og unngå en styrkeduell. Frode Kippe blir neppe dyttet bort av Tarik Elyonussi, men Tarik vinner løpsdueller ni av ti ganger.

Tidligere har mottak av pasninger vært limt til foten. Alle som har sett fotball på TV, vet at en perfekt demping dessverre ikke skjer hver eneste gang. Nå gjelder dette også i spillet.

«First Touch Control» betyr at farten og skruen på ballen, spillerens bevegelse og ferdighetsnivå avgjør hvor god førsteberøringen blir. Møter du en hard pasning i høy fart og prøver på en rask vending, er muligheten for feil større. Det tar litt tid å bli vant til dette, men etter en liten stund med spillet kjennes det veldig naturlig.

Noe for enhver

FIFA-serien har blitt enorm siden den spede begynnelse i 1993. Her finnes det en spillmodus for alle, enten det er over nett med og mot andre, i sofaen med venner eller mann mot maskin. Du kan gjøre alt fra å detaljstyre en klubb til å kontrollere en enkelt spiller fra amatør til superstjerne.

FIFA 13 er et spill for fotballspillere og de som elsker sporten. Om det ikke er en fullverdig erstatter for virkeligheten, kommer det i hvert fall veldig nære.

FIFA 13 er i salg fra 27. september. Vi har vurdert Xbox 360-utgaven.

Les hele anmeldelsen på Gamer.no
 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.