Slik unngår du at barna får spilldilla

Frøya Ullensvang (9) er glad i å spille, men sitter ikke i time etter time uten å gjøre noe annet i mellomtiden.

Frøya Ullensvang (9) er glad i å spille, men sitter ikke i time etter time uten å gjøre noe annet i mellomtiden. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Frøya (9) har både Playstation og iPod touch, men får ikke lov å spille for lenge.

DEL

Emma Ingeborgrud og Alma Holtvedt slår i løse lufta etter tennisballen på TV-skjermen.

Mest i bilen

Emma har hatt Wii-konsollen fra Nintendo i over ett år, og har dermed litt mer erfaring med håndkontrollen enn venninnen som er på besøk.

– Jeg spilte ganske mye med det samme vi fikk det. Nå spiller vi bare litt i helgene og når vi har besøk. Jeg spiller egentlig mest når vi kjører bil. Det er så kjedelig. Da har jeg DS-en med, forteller Emma.

– Jeg blir kvalm hvis jeg spiller DS i bilen, skyter Alma inn.

Moren i huset, Christina Ingeborgrud, er ikke bekymret for datterens og venninnenes spilling.

– De har så mange andre aktiviteter at det ikke er noe problem. Interessen for spilling går i bølger, og jeg tror absolutt ikke det er skadelig at de spiller litt, sier hun.

Lærerikt

– La barna spille! Spilling er jo den største hobbyen i verden. Og gode spill gjør at barna lærer utrolig mye, sier spillekspert Bernt Erik Sandnes.

Han mener barn for eksempel kan lære å lese, regne, gjøre flere ting samtidig og se ting i sammenheng ved å spille skjermspill. De kan også trene reaksjonsevnen, og samarbeidsevnen, dersom flere spiller sammen.

Sandnes har testet de aller fleste spillene som finnes i Norge, og har dermed gode kunnskaper om hvilke spill som passer de ulike aldersgruppene.

– Jeg har fire barn som ofte har lyst til å spille mer enn det som er bra for dem. Når man selv har mye å gjøre, er det av og til fristende å la dem spille fritt, men det er viktig at foreldrene sier fra. Da bør man heller finne på andre ting sammen med dem, sier han.

Grensesetter

Sandnes jobber i Gamereactor, som blant annet anmelder video- og dataspill.

I løpet av 2011 gir han og kameraten Martin Steensrud-Vinje ut en bok som blant annet skal inneholde spillanbefalinger, samt gode råd til foreldre om hvordan man skal forholde seg til barnas mas om å få spille mer.

– I tillegg til å begrense spilletiden, er det viktig å sørge for at barna spiller spill som passer for alderen deres. Så lenge vi foreldre takler disse to utfordringene, er det ellers bare positivt med videospill, mener Sandnes.

Han synes foreldre bør sette seg inn i spillene barna spiller, både for å kunne hjelpe dem og for å vise interesse for det barna er engasjert i.

– Hjelp barna med å sette i gang med et nytt spill. Er det for eksempel snakk om et dataspill, bør du legge det inn på maskinen og starte det for barna. Deretter bør du trekke deg tilbake og la barna få prøve selv.

–  Det er viktig for dem at de på egen hånd kan mestre både spillet og alt det tekniske som kreves. Det hjelper dem dessuten med å bli flinke til å håndtere PC-en, noe de har nytte av gjennom hele livet, påpeker Bernt Erik Sandnes.

Avtaler

Den generelle anbefalingen er å spille med måte. Barnepsykolog Willy-Tore Mørch mener barn ikke bør spille mer enn én time, uansett alder.

Han vil at foreldrene skal inngå avtaler med barna – som for eksempel å spille etter at leksene er gjort.

– Det er ingen tvil om at videospill kan være både morsomme og lærerike. Spilling er kommet for å bli, så foreldrene bør være forberedt på at de vil møte utfordringene som følger med. Det må de gjøre på en hensiktsmessig måte.

– Bli enige med barna om når og hvor lenge de skal spille. Men gjør det når det er fred i huset, ikke når det har oppstått en konflikt som følge av for eksempel for mye spilling, råder Mørch.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.