Gå til sidens hovedinnhold

Da Ania (27) startet med poledance sørpå, ville kristenfolket berge henne

Nå åpner hun treningssenter i Tromsø.

Artikkelen er over 3 år gammel
(Nordlys)

- I det puritanske Stavanger var det problematisk i starten. Det følger med en del stigma, men poledance er ikke mer sensuelt enn salsa eller ballrom dancing, forteller Ania Helmobakk.

Flere byer i Norge har treningsstudioer med stolper for poledance. Nå monteres det opp stenger også i Tromsø.Denne måneden åpner Ania og ektemannen Jarl-Tore Helmobakk DanceLab - Dansen Hus i Tromsø, og ønsker tromsøfolk velkommen til alle typer dans – også poledance.

Poledance, eller polesport, er en form for scenekunst. En kombinasjon av dans og turn på en fastmontert vertikal stang. Stengene som brukes blir tidvis benevnt som «strippestang», men det er ingen sammenheng mellom poledance og stripping..

Kroppen som vektstang

I de tidligere lokalene til ungdomshuset Tvibit i Tromsø sentrum er det passe kaotisk. Ekteparet holder på å klargjøre dansestudioet for åpning nå i januar.

Begge er dansere og sammen kan de skilte med VM-gull i salsa fra 2016. Paret har tidligere drevet dansestudio i Stavanger i en årrekke. Det gjør de ikke lenger,men de har dansestudioer i Narvik, Harstad og på Finnsnes.

Nå står Tromsø for tur. Paret vil fylle et hull i Tromsø med dansing både på gulvet og i stanga.

- Poledance er mye artigere enn å løfte vekter. Kroppen din er vekta. Variasjonen i øvelsene er mange, og alle kan drive med det. Poledance styrker hele kroppen, og det er veldig veldig artig! Det føles ikke som trening. Ikke før dagen etter, smiler Ania.

 Selv har hun drevet med poledance i 8 år. Hun plukket det opp i USA - før trenden ble global.

- Jeg dro til Polen for å lære. Det var en intens periode. Tilbake i Norge begynte jeg som trener i poledance - i tillegg til dansen, forteller hun.

Glade i egen kropp

Ania mener de som driver med poledance får et avslappet syn på kropp. Man lærer å bli glad i egen kropp, og det gjør godt for selvtilliten.

- Timene i poledance gjøres i en koselig og «privat» atmosfære. Det er mange som sliter med forholdet til kroppen sin og føler seg litt ukomfortabel i starten. Vi skaper en god og trygg atmosfære på timene, og etter kort tid blir selvfølelsen bedre og klærne færre, påstår hun.

- Gruppefølelsen blir ekstremt sterk, og det er veldig sosialt å drive med poledance. Man hjelper hverandre gjennom timen, og folk kommer tilbake, påstår Ania.

Hun har opplevd forvandlingen i folk - mange ganger.

- Alle kommer med sine former og sine komplekser. I løpet av første måneden er de blitt glade i sin egen kropp.

 

FAKTA OM POLEDANCE:

 • Poledance er fellesbetegnelsen, og under paraplyen er det flere sjangere.
 • Pole Sport er idretten som minner mest om turn.
 • Pole Art inneholder mer dans.
 • Pole Exotic er strippedelen av poledance.
 • Polesport har blitt tatt opp av det internasjonale forbundet for idrettsforbund som sportsgren. Inntil de har nok nasjonale forbund har de observasjonsstatus.
 • I Norge jobbes det med å få innpass i Norges Idrettsforbund (NIF) som krever over 2000 medlemmer før nye idretter slippes inn i varmen.
 • - Bare de siste årene har pole sport blitt mye mer stuerent for folk flest, sa styreleder Aleksandra Matusiak i det norske polesportforbundet til Dagbladet i oktober 2017.
 • Det jobbes med å opprette klubber rundt om i hele Norge.
 • Idretten beskrives som en atletisk og akrobatisk sport utført på en vertikal stang.
 • Målet er å få sporten inn som OL-gren.

 

 

 

Også for kidsa

Danseparet vil tilby poledance-klasser for unger helt ned i 9-10-årsalderen. De holder på å lære opp trenere nå.

- Mange unge utøvere rundt om trener med et håp om at det blir en olympisk gren i framtiden. Det er allerede konkurranser og norgesmesterskap for voksne. Nå kommer det også konkurranser for de yngste, og det er artig å se at vi både har lært opp og inspirert mange utøvere, sier ekteparet og kaster seg tilbake i oppussingen av lokalene.

Poledance er en selvtillitsbygger

Elise Dahl-Hansen  (25) fra Tromsø driver med pole sport og er to ganger NM-vinner. I VM i Pole Sport i 2016 ble hun nummer fem. Elise var turner på landslaget tidligere og har flere NM-medaljer i turn.

- Er poledance idrett?

Elise er klokkeklar:

- Ja!!!

- Det inneholder mange av de samme elementene som i turn. Det er mye dans i turn, og det er det også i polesport.

- Rundt om i verden har Pole Sport vært populært lenge. I Norge er det fortsatt forbundet med stripping for mange, men flere begynner å få øynene opp for denne treningsformen. I VM er det klasser for utøvere helt opp til 60 år, forteller Elise.

 

Ikke stripping

Det Elise liker aller best med poledance er at kroppspresset forsvinner fort.

- Vi trener og konkurrerer i shorts og sports-bh. Man blir akseptert for den man er, og jo mer man kommer inn i det - jo mer naturlig blir det. Absolutt alle er velkommen. Poledance er på mange måter en selvtillitsbygger, og dette handler ikke om stripping. I sportpole er det strenge regler for hvordan man framstår. Programmet man utfører i konkurranser skal ikke assosieres med stripping, forklarer hun.

Tromsøjenta har flyttet til Svolvær i Lofoten og jobber som trener i Kabelvåg Turn. Men hovedfokuset for hennes egen del ligger i poledance. Hun har som mål å forbedre femteplassen fra VM i poledance i 2016.

 

- Polesport handler veldig mye om styrke, fleksibilitet og koordinasjon. Og akrobatikk på høyt nivå som for eksempel saltoer med og uten skru. Det er ganske komplisert, og det er vanskelig å bli skikkelig god. Akkurat som det er det i turn. Man må være sterk i tillegg til alt det andre som kreves.

Hun sitter i et internasjonalt utøverutvalg som har som oppgave å fremme ulike mål innenfor polesport.

- Poledance er godkjent som sport, og det er jeg kjempeglad for. Målet er å få poledance som OL-gren, sier tromsøjenta.

 

Vil ha stenger inn i turnhallen

- Det er dette jeg brenner for, og jeg drømmer om et studio i Tromsø.

Hun har også en drøm for den nye turnhallen i Tromsø.

- Det hadde vært supert om den nye turnhallen fikk stenger for poledance også. Interessen er der – det er bare at noen setter i gang.

 

Lidenskap

På treningssenteret «Kom i form» i Tromsø sentrum holder Daniella Meleni og ektemannen Fredrik Krohn på med å montere opp en gullstang i titan. Her trener hun så ofte hun kan.

- Poledance er lidenskap for meg, sier Daniella.

 

- Det er min kjærlighet - min drive - min lidenskap. Og lidenskapen bare vokser og vokser. Poledance har lært meg at man ikke må gi opp, og at ting tar tid. Det bruker jeg i alt jeg holder på med. Både i studier og arbeid, smiler Daniella, som opprinnelig kommer fra Ukraina.

- I Ukraina er det poledance-studioer på hver gatehjørne. Jeg så poledance i 12-årsalderen første gang og viste at dette ville jeg holde på med, men en alvorlig kneskade utsatte oppstarten. Nå har jeg danset pole i et par år. Og det er en fin måte å uttrykke seg selv på. Åpne nye rom i deg selv, sier hun.

- Når jeg forteller at jeg danser poledance i Ukraina er det ingen som snakker om stripping, sier Daniella.

- Da snakker de bare om at jeg må være sterk. Det er mye stigma rundt poledance i Norge. Mange tenker på det som stripping, men det er en holdningsendring på gang.

Kombinasjonen med koreografi og dans fasinerer henne, og resultatene kommer raskt.

- Man kan skape sin egen stil. Det kommer folk fra både treningsstudio og hiphop. Noen er tidligere turnere mens andre kommer fra dans og ballett. Og noen kommer inn rett fra gata – sånn som jeg, smiler hun.

- Jeg drømmer om å delta i konkurranser og å bruke poledance som scenekunst. Der er der lidenskapen rundt det å holde på kommer inn, sier hun.

Stanga hun bruker er i gullfarget titan, og kostet fire tusenlapper inklusive frakt. De finnes også billigere.

 

 

 

Høye hæler

Hun har med seg sko på treningen, og det er ikke akkurat sko man forbinder med trening. Et par litt slitne, gule glitrende platåstilletter står og venter på sin tur.

- Jeg bruker sko også. Da er det poleart. Det er mer en dansende forestilling, sier hun og demonstrerer noen «moves» og triks med høye hæler og høye kneløft.

- Nye triks kan ta måneder å øve inn og få dem til å sitte. Poledance ser fint og lett ut, men det er krevende.

 

- Frigjørende sport

- Det viktigste med poledance er at det er en utrolig frigjørende sport. Som utøver er det fullstendig akseptabelt, og ikke minst nødvendig å kle av seg  litt, forteller Kirsti Seljenes (23).

- Man bruke lite klær for å få feste på stanga, og man kan komme med den kroppen man har.

Kirsti kom i kontakt med poledance i Trondheim i 2013. Studenten fra Kårvikhavn ble fort hektet på sporten.

Profesjonsstudiene i psykologi nærmer seg slutten for Kirsti. Hun har en allsidig idrettsbakgrunn som innebærer hest, turn, klatring og langrenn.

- Poledance er et bra botemiddel mot kroppspress - og for en bedre psykisk helse, sier psykologistudenten.

- Det var ikke så mange treningsstudioer i Kårvikhavn. Men det var masse natur. Nå er det klatring både inne på klatreveggen og ute i fjellet. Og poledance, sier Kirsti.

- Dette er for alle. Eneste forutsetningen er at du har hud. Det er derfor utøverne er lettkledde under både trening og i konkurranser. Det er med huden man får feste i stangen.

Kirsti har egen stang hjemme i leiligheten, og kommer med følgende råd til nybegynnere som vil skaffe det samme:

- Gå på kurs eller få en innføring hos noen som kan poledance. Vær sikker på at du fester stanga i bærekonstruksjonen i taket, og at du følger andre anvisninger for montering.

 

 

TIPS:

 • Stang for poledance kan bestilles over nett – både fra Norge og utlandet.
 • De finnes fra et par tusenlapper og oppover. Sørg for at stanga er godkjent.
 • Stengene finnes i flere farger og forskjellig lengde.
 • Man kan velge mellom stenger som spinner eller statiske stenger. Eller stenger med begge deler.
 • Det finnes stenger med og uten feste i taket, og med podium/scene.
 • Vær sikker på at du treffer bæringen i takkonstruksjonen når du monterer.

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.