Den påstanden stemmer overhodet ikke, svarer Dag Solheim etter at Alexander Hermansen fredag spredde denne påstanden på Facebook.

Bakgrunnen for Alexander Hermansens utspill er Torill Stokkans debattinnlegg om at kun en kvinne har fått den såkalte Plankebærerprisen på de 19 årene den har eksistert: 18 menn har fått den, men bare én kvinne

Tok det opp for 10 år siden

Alexander Hermansen hevder at han påpekte dette misforholdet allerede for 10 år siden. – Jeg husker det godt. Jeg var på en pressekonferansen der det årets vinner skulle annonseres. Da jeg stilte spørsmål om dette fikk jeg et bryskt svar fra et av jurymedlemmene om at jeg ikke fikk stille negative spørsmål, husker Hermansen og fortsetter:

– Dessuten fikk jeg vite at en del av prisen var medlemskap i Fredrikstadbryggeriets Venner som kun var åpent for menn, husker Alexander Hermansen.

Dag Solheim avviser dette helt.

– Jeg var også til stede på den pressekonferansen og kjenner meg overhodet ikke igjen. Det er heller ikke riktig at kvinner ikke får prisen fordi Bryggeriets venner kun er åpen for menn. Et medlemskap er heller ikke inkludert i prisen.

Kun for mannfolk

– Det er riktig at foreningen kun består av menn. Vi har hatt kvinnelige medlemmer, men da de gikk ut har foreningen blitt en herreklubb. Hva er feil med det? Vi har en rekke foreninger som kun er åpent for kvinner. Jf. Det Kvinnelige Leseselskap og ulike kvinnenettverk.

– Men kvinner har adgang som gjester. Poenget er at dette ikke påvirker juryen. Jeg gjentar at kvinner mer enn gjerne skal få en pris, dersom de er kvalifisert. Det er dessuten feil at Vivi Haug er eneste kvinne som har fått den. Bjørg Western fikk den personlig på vegne av Tall Ships Races i 2005.