Takk Glommafestivalen!

Da er telt og boder pakket ned, og årets utgave av byfesten er over. Som kulturaktør i den vanskeligste perioden bransjen har opplevd, vil jeg få takke ledelsen i Glommafestivalen for at de kastet seg rundt og arrangerte en festival når alt i forkant var så usikkert.

Det ga veldig mange lokale kulturaktører muligheten til å stå på en scene igjen og til å utøve yrket sitt og tjene noen små kroner på det man egentlig lever av, å formidle og underholde. Samtidig ga det publikum muligheter til opplevelser fra en scene.

På åpningsdagen var det en spesiell følelse for meg å stå på scenen foran 6–700 mennesker og ønske dem velkommen til festival og ikke minst få introdusere Odd René Andersen med band. For første gang siden pandemien sto han på scenen med fullt band, med blåsere og korister.

Byens store vokalist var som en guttunge i leketøysbutikken der han storkoste seg fra scenen og ga publikum alt de ønsket. Samtidig er bassist Rino Johannessen på scenen med en fersk beskjed om at det han og flere skulle levd av de neste månedene, Taube i Engelsviken, er avlyst på grunn av manglende støtte. Så sårbart er det yrket vi utøver.

Resten av dagene går små og store artister opp og ned av scenene, pensjonistene koser seg med flere underholdningstilbud for sin målgruppe, mange unge talenter fra St. Croix-huset for vist seg frem, det er barneteater, trylleshow og aktiviteter for de minste. Et tosifret antall lokale grupper får spille fra scenen, og publikum verdsetter underholdningen fra sine tildelte kohorter, de oppfører seg eksemplarisk og de følger alle regler om smittevern. Lyd, lys og scenearbeidere er også endelig i jobb igjen. Rundt i teltet løper frivillige fra Stjernen Ung og serverer i et tempo profesjonelle servitører kan misunne dem, samtidig er det kjærkomne inntekter til drift av ungdomsavdelingen.

Bildeserie

Se hvem som var ute i solen på Glommafestivalen

Derfor blir det veldig trist når enkelte kaster seg på klage-toget og kritiserer teltet. Ingen er uenige i at det var stygt, men det var den eneste muligheten til å arrangere festival, til å gi oss jobb. Det var ingen andre telt tilgjengelig, og det var heller ikke nok tilgjengelig arbeidskraft, de med kunnskap om rigging kom ikke over grensen.

Derfor vil jeg igjen takke de ansvarlige i Glommafestivalen som jobbet knallhardt for å få det til, for at de ga så mange en jobb igjen og en mulighet til å underholde. De gjør det ikke for egen vinning, de gjør det for alle oss i Fredrikstad, det står det stor respekt av. Derfor må vi slutte å krangle, gjør Fredrikstad til mulighetens by, til sommerby nummer en. Vær en JA-by, ikke en nei-by, la oss samarbeide til det beste for alle.

…………og snart kommer Idyllhagen.

PS! Teltet som ble brukt under Glommafestivalen er tatt ned. – Vi skal ikke ha noe stort telt i det hele tatt. Det blir flere installasjoner rundt omkring, men det skal være et åpent festivalområde med ulike soner, sa Terje Olsen til FB i forrige uke. De begynner å rigge opp festivalområdet tirsdag 6. juli.