Radio Øst har i over to år vært «aktiv» på DAB-nettet. Onsdag 20. september markerer den store overgangen for norsk radio, men det mange kanskje ikke vet er at det fremdeles vil være mulig å høre radio på FM. Nesten akkurat som før.

FM-nettet stenger ikke helt

For gjennom flere år har radiolyttere fått høre at FM-nettet stenger i løpet av 2017. Stortinget vedtok allerede i 2011 at FM-nettet skulle stenges ned. Slukkingen foretas i seks etapper. I Østfold, Oslo, Vestfold og Akershus stenges nettet 20. september. I Troms og Finnmark, som den siste regionen, stenges FM-nettet den 13. desember 2017.

At FM-nettet stenger er likevel en sannhet med modifikasjoner. Det er de riksdekkende stasjonene som forsvinner fra det gamle nettet. Norske lokalradiostasjoner fortsetter sine sendinger på FM fram til 2022.

Det betyr at Radio Øst nå vil være tilgjengelig gjennom tre kanaler. FM, DAB-radio og gjennom internettradio.

– Vi fortsetter på FM, slik vi har gjort siden 1984. Så for oss er ikke overgangen til DAB en stor revolusjon. Det er en kjensgjerning at noen av de eldre lytterne, som er hovedmålgruppen vår, kvier seg litt for å kjøpe seg en ny radio, sier ansvarlig redaktør i radio Øst, Sølvi Olimb.

– Siden vi også fortsetter på FM-nettet, så er jeg spent på om vi kanskje til og med kan få flere lyttere etter overgangen. Da det finnes mennesker som ikke vil kjøpe seg en ny radio med DAB-muligheter, sier hun til Fredriksstad Blad.

LES OGSÅ: HER får du best DAB-dekning

 

Kostbart å være overalt

I første omgang vil 215 nærradioer fortsette å sende på FM-båndet fram til 2022. Lokalradioforbundet har også laget en reklamekampanje som informerer om at lokalradioene ikke gir opp FM-nettet helt enda.

– Manger blir glade når vi forteller at vi fortsatt skal være på FM. At vi skal være på FM i fem år til er bra, men det er vanskelig å love at vi kan være der helt fram til 2022, sier Olimb.

– Det har kommet litt i bakhånd at de fleste lokalradioene fortsetter på FM, men vi er heldigvis flinke til å informere om det selv, sier hun.

Det gir likevel økonomiske utfordringer for Radio Øst å skulle være til stede for lytterne sine gjennom tre kanaler. For det betyr økte utgifter til annleggskonsesjonær og TONO og Gramo-avgifter.

– Utfordringen med overgangen er helt klart økonomi. Ikke bare for oss, men alle lokalradioene. De lokalradioene som ikke går over til DAB går mot en styrt avvikling, forklarer redaktøren.

Radio Øst betaler over 120 000 kroner i året for å leie seg inn på DAB-nettet gjennom P4.

– Vi trenger støtte fra myndighetene for at lokalradioene skal kunne drifte DAB-radio. Så lenge myndighetene har bestemt at vi skal over til DAB, så synes jeg lokalradioen fortjener driftsstøtte. For det er store kostnader og en kamp for å få inntekter, forklarer Olimb.

Kampen mot DAB er over

Selv om overgangen gir utfordringer for lokalradioene så er Olimb tydelig på at DAB er kommet for å bli, selv om nyvinningen har vært omdiskutert.

– Hvis vi ikke hadde vært på DAB, så hadde jeg vært bekymret. Nå er det bestemt at vi skal være på DAB. Det er ikke noe mer å kjempe mot. Det vi må kjempe for er støtten vi må ha for å være på DAB, mener redaktøren.

Onsdag 20. september forsvinner altså NRK sine FM-kanaler i Østfold, men P4, Radio Norge og enkelte andre lokalradioer vil ikke forsvinne fra FM-båndet før fredag 8. desember.

SLUKKING AV FM-nettet

11. januar startet avviklingen av FM-nettet for riksdekkende radiosendinger i Nordland.

  • Sist ut er Troms og Finnmark som slukkes 13. desember.
  • Norge blir dermed det første landet i verden som slukker FM-nettet.
  • FM-nettet slukkes region for region. Det gjøres for å gi nordmenn tilstrekkelig med til omstillingen.
  • I Østfold avvikles FM-nettet for NRK 20. september. P4, Radio Norge og lokalradioer som ikke fortsetter på FM, avvikles fredag 8. desember.
  • I første omgang vil 215 nærradioer fortsette å sende på FM-båndet fram til 2022.