Gå til sidens hovedinnhold

Da får Vedum og Senterpartiet bare gå!

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Aftenpostens politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim fastslo for litt iden at Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum er høyrevridd. Og stadige utspill fra Vedum, og den enda mer høyrevridde Ola Borten Moe bare understreker Alstadheims poeng. Dermed er det for alvor sådd tvil om det rødgrønne alternativet til Høyreregjeringa.

Sentrale SP politikere sier rett ut at de vil «reise seg å gå» dersom Arbeiderpartiet inviterer SV til forhandlingsbordet. Da får de bare gå.

Jeg er uenig med SV i mange spørsmål, men det er like fullt et faktum at SV trengs i dette samarbeide for at en rød-grønn regjering skal gjenspeile den politiske bredden som nå ønsker et skifte bort fra høyrekreftene.

Vedums selvtillit har vokst i takt med gode meningsmålinger, og nå har han tatt så mye «Møllers tran» at han også vil bli statsminister, selv om SP ikke blir største parti i en evt ny regjering. Sist noe slikt skjedde var i Bondevik II, der KrF fikk statsministeren, Høyre fikk politikken og Venstre fikk være med.

Det kommer ikke til å skje denne gangen.

Både SP og SV peker på Arbeiderpartiet som ønsket samarbeidspartner og Arbeiderpartiet vil regjere sammen med dem begge. Det er også LOs soleklart foretrukne regjering, ikke minst basert på gode erfaringer fra perioden med Stoltenberg II.

Derfor er det helt avgjørende at valget gir oss et sterkt og styringsdyktig Arbeiderparti, og da kommer nok Vedum tilbake til forhandlingsbordet selv om Lysbakken sitter der fra før.

Det er en rødgrønn flertallsregjering, med et sterkt Arbeiderparti, som kan sette en ny kurs i politikken for mindre forskjeller, et bedre arbeidsliv og rettferdig fordeling. Det er en slik regjering som kan sette fagbevegelsens saker på dagsorden, som f eks pensjonsrettigheter, trygge ansettelsesforhold og rettferdig fordeling.

Vi som ønsker Erna Solbergs høyreregjering, med statsråder også fra Venstre og KrF, ut av regjeringskontora må samle våre krefter for en sterk rødgrønn regjering, ledet av Jonas Gahr Støre.

Stem Arbeiderpartiet.

Kommentarer til denne saken