Fredrikstadtegnerens illustrasjon tar av på nett

DELES: Christian Blooms illustrasjon av Donald Trump har blitt delt mange tusen ganger i sosiale medier.

DELES: Christian Blooms illustrasjon av Donald Trump har blitt delt mange tusen ganger i sosiale medier. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Illustrasjonen til Christian Bloom av Donald Trump i en møkkete bleie går sin seiersgang i sosiale medier.

DEL

Fredrikstadmannen Christian Hovden Bloom jobber som illustratør, og lager tegninger til flere av kommentarene i VG.

Lørdag 3. desember sto Frithjof Jacobsens kommentar «Tidsånden flirer ikke lenger» på trykk i avisens helgebilag, med en karikatur av den nyvalgte amerikanske presidenten i en møkkete bleie, signert Bloom. Da den britiske artisten Robyn Hitchcock delte bildet på Twitter tok det helt av.

Delt flere tusen ganger

Tirsdag morgen er innlegget til Hitchcock delt 52.000 ganger, og flere medier har omtalt bildet. Bloom forteller at han ikke har oversikt over hvor mye bildet er delt, men at det er stas for en som til vanlig sitter og jobber med tegningene helt for seg selv.

– Jeg er vant med et klapp på skuldra, og kanskje noen delinger fra kolleger og kjente, så dette føles veldig overveldende, sier han.

– Det er umulig å si hvor mange som har delt og kommentert bildet nå, for det spres i så mange ulike kanaler. Det lever på en måte sitt eget liv, men det er bare stas.

Responsen fra bransjen betyr mest

Kunstner og tegneseriemaker Scott Shaw har også delt bildet på sin facebookside. Innlegget har blitt delt videre mer enn 2000 ganger, blant annet av den kjente tegneren Bill Sienkiewicz.

– At Bill Sienkiewicz, en mann jeg har sett opp til lenge og som var med på å revolusjonere superheltgenren da jeg var tenåring, delte bildet var veldig stort for meg. man må være litt fagnerd, og tegnenerd, i denne bransjen, og da er det ekstra stas å få respons fra folk man ser opp til.

TIDLIG UTE: Denne illustrasjonen lagde Bloom allerede i juni. Ikke visste han hvor aktuell den skulle bli noen måndeder senere.

TIDLIG UTE: Denne illustrasjonen lagde Bloom allerede i juni. Ikke visste han hvor aktuell den skulle bli noen måndeder senere. Foto:

Gammel idé

Vanligvis får Bloom tilsendt en tekst han skal lage en illustrasjon til, men akkurat denne tegningen hadde han hatt i tankene en god stund.

– Ideen til denne dukket opp i starten på valgkampen, men som de fleste andre verken trodde, eller håpet, jeg at den noen gang ville bli aktuell. Den ble liggende på hylla, men så passet den fint til denne kommentaren, så da tok jeg den ned igjen.

Han mener årsaken til at den nærmest har gått viralt er bare flaks.

– Behovet for et slikt symbol lå der, så det var bare tilfeldig hvem som var først ute med å tegne det, sier han.

– Jeg tror det er et bilde på noe mange føler og tenker, og at der er derfor det deles så hyppig.

Dårlig på kritikk

Den nyvalgte presidenten er ikke kjent for å ta imot kritikk og satire med et smil. Han var senest i vinden på en rekke nettsteder da han responderte på Alec Baldwins etterligning av han med denne tweeten:

«Prøvde akkurat å se på Saturday Night Live – usebart! Helt partisk, ikke morsomt og Baldwins etterligning kan bare ikke bli verre. Trist.»

Foreløpig har ikke Trump gitt uttrykk for at han har sett bildet, men ifølge Bloom må det ha vært vanskelig for han å unngå det. Han håper for øvrig ikke på noe svar fra mannen han har karikert.

– Nei, det er et svar jeg klarer meg fint uten, sier han.

CLINTON: Illustrasjon til kommentaren «Gjør Amerika Greit Igjen» av Fritjof Jacobsen.

CLINTON: Illustrasjon til kommentaren «Gjør Amerika Greit Igjen» av Fritjof Jacobsen. Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken