Jeg rett og slett drømmer store deler av året til jeg endelig kan putte blåmuggost på pepperkakene og servere det med et glass god portvin. Og nå vi endelig der snart.

Jeg har tatt et dypdykk i portvinen til Tylor Fladgate & Yeatman og lenger ned kommer det smaksnotat på tre av portvinene herfra. Jeg har valgt ut tre i svært forskjellige prisklasser, så det er noe for alle. De utvalgte er Taylor's Single Harvest Tawny Port 1970 til 1990 kroner, Taylor's Reserve Tawny Port til 495 kroner og Taylor's Late Bottled Vintage 2017 til 205 kroner. Alle tre ble drukket av et tulipanformet glass for det beste resultatet.

De mer mest kjent som Taylor’s, men det egentlige navnet er Taylor Fladgate & Yeatman har en over tre hundre år gammel historie. De strekker seg tilbake til 1692, og har vært i sammenhengende drift. De blir sett på som et erketypisk portvinshus. Taylor's er fortsatt i privat eie med etterkommerne av grunnleggerne som de viktigste eiere. Taylor's er basert i Porto og Douro-dalen, og er ansvarlig for alt fra planting av vinrankene, vinmaking, tapping av vinene og eksport. De har alltid vært innovative, og de var de første som var ute på markedet med hvit portvin- dette i 1934. Deres Late Bottle Vintage (LBV) så dagens lys i 1970.

Taylor's har et av de største back vintage bibliotekene av svært gamle fatlagret Portvin som inkluderer en samling av sjelden enkeltårgangs portvin. Taylor’s har besluttet å slippe et begrenset antall av disse, når de er 50 år. 1970 er den 7. i rekken. Året var ekstra vått i Oktober og Mars, men våren var tørr, med noe regn i mai og juni. Fra juli og ut september var det tørt og nesten regnfritt, og perfekte forhold rundt innhøsting med solrike dager og kjølige netter. Dette ga ekstra mørk druemost som trengte lang bearbeiding i lagares.

Taylor's Single Harvest Tawny Port 1970

Vi begynner med den dyreste, og den jeg personlig er i en klasse for seg selv. Mine besteforeldre hadde på midten av åttitallet et lyst mahognibord i stua, og fargen på portvinen kan nok minne om fargen på dette bordet. På nese er det et pent eldorado av dufter og inntrykk. Dette er noe man kan sitte en halvtime og bare lukte på, og det blir bare bedre og bedre.

Det første som treffer nesen er modne, mørke plommer samt litt syltet frukter. Det tar ikke lang tid før man kjenner eikefat og fersk tobakk. Etter ytterlig litt tid i glasset kommer det frem nyanserte toner av mokka og det jeg tror er balsamico. Fra faunaen dannes det toner fra sort pepper, kardemomme, og kaffe. I munnen er den fyldig og silkeglatt. Følger nesen til et visst punkt, men drar også kjensel på sitrusfrukter og søt julemarsipan.

Fin syre og med en lang, deilig utgang. Nydelig portvin du sent vil glemme.

Produktinformasjon:

Navn: Taylor's Single Harvest Tawny Port 1970

Varenummer: 12499101

Alkoholprosent: 20

Syre pr liter: 5,9

Sukker pr liter: 173

Pris: 1990,00

Taylor's Reserve Tawny Port

Neste ut er deres Reserve Tawny Port som kommer på literflaske formet slik portvinsflaskene så ut for 300 år siden. Dette er en historisk Limited Edition. Det kan også legges til at denne merket 10, 20, 30 og 40 Years Old Tawny, og gjennomsnittsalderen er rundt åtte år.

Portvinen er nøttebrun på fargen, og har deilige toner av plommer, fiken og rosiner. Etter hvert kommer også sjokolade og lær frem. Men plutselig skjer det noe, man får følelsen av at man har nesen dypt nede i en sigarboks, og jeg elsker det. Elegant. Rett og slett elegant. Denne er helt enorm på smak. Fyldig, rund og søt. Deilig preg av modne, blå plommer og tørket frukt. Etter hvert så er det masse eik, marsipan og karamell.

En utrolig portvin, og det er nok fylden som imponerer mest.

Produktinformasjon:

Navn: Taylor's Reserve Tawny Port

Metode: Fermitert i granittlagares eller ståltanker 3-4dgr. Lagring i små eikefat rundt 10 år

Varenummer: 10274301

Alkoholprosent: 20

Syre pr liter: 3,8

Sukker pr liter: 113

Pris: 495,00

Taylor's Late Bottled Vintage 2017

Sist ut en LBV til en særdeles hyggelig pris. Og om du skulle gå for denne, er dette også en portvin av høy kvalitet. Så her får du mye portvin for pengene.

Portvinen har en tett og mørk rødfarge. Det første som treffer nesen er deilige dufter av rosin og svisker. Etter hvert kjennes et godt preg av eikefat og litt sjokolade etter hvert. I munnen er den fyldig og rund. Den har deilig preg av tørkede frukter, sjokolade og litt sødme. Den har god alkoholvarme og oppleves godt balansert.

Fast og god lengde.

Produktinformasjon:

Navn: Taylor's Late Bottled Vintage 2017

Metode: trad. 48mnd fatlagring

Varenummer: 704701

Alkoholprosent: 20

Syre pr liter: 4,5

Sukker pr liter: 98,2

Pris: 204,90