– Det hjelper ikke å tenke seg til ting hvis ikke underbevisstheten er med. Det krever ekstremt mye arbeid å nå et mål hvis ikke hjertet er koblet inn og underbevisstheten spiller på lag. Men tenk deg at du er forelsket. Du trenger ikke akkurat noen påminnelser hvis du er forelsket. Mange setter seg mål som man nesten må minne seg selv om for å huske. Men hvis du virkelig brenner for noe og involverer følelsene, da holder du ut. Og utholdenhet og fokus er det mest sentrale for å lykkes. Lidenskap er hele greia, sier Camillo Løken.

Bok nummer tre

«Hva er grunnen til at noen lykkes…og andre ikke?» er tittelen på den tredje boken til Fredrikstad-mannen som for ti år siden hoppet av en godt betalt jobb i et verdensomspennende legemiddelkonsern for å gjøre det han brenner for som forfatter og foredragsholder.

LES OGSÅ: Best med bare ben

– Så boka handler enkelt og greit om at noen lykkes bedre enn andre fordi de lytter til hjertet og er tro mot seg selv?

– Essensen er jo det. Men det interessante er det vitenskapelige som ligger bak. Veldig mye forskning de senere årene visere at hjertet er langt mer enn en muskel. Det er blant annet påvist at hjertet har intuitiv intelligens. Det plukker opp informasjon fra det eksterne miljøet og sender det til hjernen, sier Løken.

– Digitale vaner ødelegger

Ifølge ham er utfordringen for mange som ikke lykkes med målene sine, at ikke underbevisstheten og hjertet henger med – det er styrt av tankemønstrene vi vokste opp med. Han mener vanene folk etter hvert har fått med å være konstant pålogget digitalt, forsterker den negative spiralen.

LES OGSÅ: – Blir stresset av «likes»

– Digitale vaner ødelegger vår sjanse til å lykkes. Hvis jeg skal fokusere, kutter jeg ut epost og telefon. Jeg trodde at det var bra å multitaske. Jeg var veldig flink til det. Men det er ikke bra hvis du ønsker å lykkes, mener Løken. Han trekker frem en USA-undersøkelse der suksessfulle mennesker er intervjuet, og den ene etter den andre har pekt på det sterke fokuset på det de brenner for.

Å være forelsket i målet

I boken har han selv intervjuet mer hjemlige profiler som Dennis Storhøi, Harald Zwart, Vebjørn Sand, Lars Kilevold og Mona Eieland om temaer som lidenskap og fokus.

LES OGSÅ: Nå skal han lage skrekkfilm

– Zwart sa blant annet at jo mer fokusert du er, jo mer av dine krefter er endeløse. Når du er forelsket, fokuserer du jo på den du er forelsket i hele tiden og kroppen gjennomsyres av følelser. Hvis du er forelsket i det du ønsker å oppnå, trenger du ingen mentale påminnelser om målet, sier Løken.

– Finn ut hva du synes er gøy

Han opplyser at han ikke har angret et sekund på at han selv kuttet ut den tidligere jobben og fulgte lidenskapen sin, men understreker at han ikke nødvendigvis tror det er oppskriften for alle å si opp en jobb med fast inntekt og hive seg inn i det ukjente.

– Det kan være å finne ut hva du synes er gøy på jobben du har. Du kan få mer ut av potensialet ditt i jobben du har hvis du gjør det du er veldig god på og synes er gøy. Jeg hadde for eksempel en kollega på den tidligere jobben min. Da bedriften skulle begynne å bygge seg opp på nettet, viste det seg at han brant for internett og hadde det som hobby. Han fikk én av jobbene med det, og blomstret så det sang etterpå. Og hovedkontoret i USA la merke til det, og hyret ham inn, sier Løken.