Frode Johansen (42): – Det er ikke bare i oppgangstider man skal ta vare på hverandre

PÅ VEIEN IGJEN: Visesangeren Frode Johansen slår an tonen i sin nye konsertrunde og spiller på Café Magenta onsdag.

PÅ VEIEN IGJEN: Visesangeren Frode Johansen slår an tonen i sin nye konsertrunde og spiller på Café Magenta onsdag. Foto:

Av

Visesanger Frode Johansen er på veien med en ny konsert. Onsdag er han klar for Café Magenta.

DEL

Innsendt«Kom Så Skal Jeg Vise Dere» er den treffende tittelen på Johansens nye konsertforestilling. Det er nettopp visegenren Frode Johansen ånder og lever for. Helst ville han bodd i en bobil og reist land og strand rundt og bare sunget og spilt.

Sinne gjør låtene ekte

Frode Johansen bruker det norske språket til å formidle følelser.

– Å skrive en låt er en følelsesmessig måte å reagere på. Jeg bruker fortellertradisjonen som musikkgenre. Teksten er sjefen i min kreative prosess, utdyper Johansen.

Dette kommer tydelig frem i blant annet de kjente låtene «En trøstevise til Therese Johaug», og i «DAB». I den første visen tar han et oppgjør med den fordømmende massen rundt skiløperen.

– Det er ikke bare i oppgangstider man skal ta vare på hverandre, sier Johansen.

Låten «DAB» ble skrevet da han ble opprørt over reaksjonene i landet, da FM-båndet skulle legges ned.

– Det er krig, nød og mye elendighet rundt i verden, og her sitter vi og hisser oss voldsomt opp om hvordan radiosignalene skal sendes ut. Jeg syntes perspektivet var latterlig, og i irritasjon blei låten skrevet. Låtene mine med de sterkeste sosialkommentarene blir bare bra og ekte hvis jeg er ordentlig engasjert i noe, eller jeg blir opprørt, noe jeg ble da, forteller artisten

Fokus på visetradisjon

Det er to indre faktorer som driver artisten, og som har drevet ham gjennom 25 år.

– Visene sier noe om hvordan jeg har det akkurat nå, og jeg ønsker å ta vare på norsk visetradisjon, forteller Johansen.

Johansen holder over hundre konserter i året, blant annet har han spilt for et fullsatt Chat Noir med sin «Elvis På Norsk»-forestilling. Nå er nye viser skrevet, og artisten gjester Café Magenta på onsdag med disse.

– Jeg er mindre satirisk og viser en mer personlig side av meg selv i denne konsertrunden, men jeg har den samme humoren mellom låtene, ler Frode Johansen.

Artikkeltags