Halvøya Isegran er blant de eldste navn og sivilisasjoner vi kjenner i distriktet, et sted med lang og dramatisk historie. Og et sted som i dag har posisjon som et av de vakreste og mest besøkte områder i byen, et sted å være stolt av.

De siste 20 årene har Isegran utviklet seg til å bli et betydelig kraftsenter for maritim kultur, med blant annet en av Nordens største og viktigste museumshavner. Dette er et resultat av god samhandling mellom ildsjeler og Fredrikstad Kommune, vi har spilt på lag og tuftet samarbeidet på dialog.

Det har vært satset tungt på Isegran i flere prosjekter, og siden tv-serien Anno gikk sin seiersgang på NRK har halvøya vært allemannseie for hele regionen og mere til. Isegran er stadig i fremdrift, og små og store prosjekter fortsetter å bygge godt omdømme og renomme.

For et par år siden kunne vil alle lese om Fredrikstad Kommunes etablering av eget eiendomsselskap. En tid senere ble navnet lansert, og flere av oss «innfødte» på den grandiose øen hoppet til da vi så at barnet skulle hete Isegran Eiendom. Vi er ikke i den posisjon at vi skulle vært spurt om lov, men hadde for all del satt pris på og blitt hørt om våre synspunkter.

Vår første reaksjon var at navnet var fryktelig misvisende, all den tid selskapet skulle utvikle eiendommer alle andre steder enn nettopp Isegran. Det hele virket dumt og lite gjennomtenkt, men på daværende tidspunkt allikevel ganske ufarlig og uskyldig.

Men noe har skjedd. Vi avstår fra å mene noe om selskapets kvalitet, gode eller dårlige intensjoner, sammenblandinger av roller og lignende. Men vi observerer at selskapet etter få måneder har fått hard medfart i media: Innsynssaken, tette bånd til private aktører, topp-tomter til blodpriser – vi nevner i fleng.

Journalistene graver og finner, kommentarfeltene koker - og omdømmet må sies å være elendig allerede. Og det er det som bekymrer. Vi opplever at for hver gang eiendomsselskapet er i hardt vær, får navnet Isegran sine alvorlige skrammer.

Det gode omdømmet som er bygget nennsomt gjennom år, rives nå ned bit for bit for hvert negative oppslag – og de begynner å bli mange!

Navnet Isegran skulle aldri blitt brukt på kommunens eiendomsselskap, det skulle vært beskyttet såpass. Vi er helt overbeviste om at man ikke får et Domkirkeodden Eiendom på Hamar eller et Maihaugen Eiendom på Lillehammer, steder som Isegran absolutt kan sammenlignes med.

Men det er overhodet ikke for sent å snu, det er en smal sak å endre det nå før navnet får gjort mer skade. Bytt ut navnet umiddelbart, så skal vi ildsjeler fortsette å bygge opp merkevaren Isegran – fortsatt i nært samarbeid og dialog med Fredrikstad Kommune.

Av Maritime Center Fredrikstad v/Erlend Arntzen Dale, Isegran Drift AS v/Alexander Hermansen, Minemagasinet v/Jan Ole Kjellesvig, Seilloftet SybraSail v/Mette Synnøve Bråthe, Stiftelsen DS Hvaler v/Knut Stahrfoss Alnæs, Stiftelsen Slepebåten Fix v/Tor Ingar Ulsnæs, 1. Isegran Sjø Speidergruppe v/Øystein Nordby, Foreningen Valentine av Fredrikstad v/Eirik Veland Gjeldnes, Foreningen Fullriggeren Najaden v/Per Schelluf Andersen, Seilskuteforeningen Øst i Viken v/Leif Erik Irgens Ellingsen, Seilskutenes venner v/Anne Torbergsen, Håpets Katedral v/Anne Skauen, Foreningen Skreien v/Erlend Arntzen Dale, Isegran Veteranbåtforening v/Henning Aall