Gå til sidens hovedinnhold

Vil teste ut ferge mellom Fredrikstad og Sarpsborg

Artikkelen er over 4 år gammel

Leder av samferdselskomiteen i Østfold, Olav Moe, foreslår å bevilge 100 000 kroner til et prøveprosjekt med ferge mellom byene i Nedre Glomma.

Ideen om en elvemetro mellom Sarpsborg og Fredrikstad ble lansert i fjor, og allerede nå kan det bli aktuelt med fergeforbindelse mellom de to byene i forbindelse med større arrangement.

– I forbindelse med byjubileet i Sarpsborg i år og i Fredrikstad i neste år ønsker vi fra fylkeskommunens side å være med og synliggjøre disse jubileene og trekke fram byenes historie. Derfor ønsker vi å bruke penger på en sånn kobling mellom Fredrikstad og Sarpsborg, sier leder av samferdselskomiteen i Østfold, Olav Moe til NRK Østfold.

Kun et prøveprosjekt

Det vil være byfergene i Fredrikstad som eventuelt blir leid inn til å frakte passasjerer mellom de to byene. Byens politikere har tidligere bestilt en elvemetro-utredning, og ordfører Jon-Ivar Nygård mener prøveprosjektet kan være en liten test på om det er potensial for en elvemetro mellom Fredrikstad og Sarpsborg.

– Det er viktig å påpeke at dette kun er et prøveprosjekt knyttet til byjubileet i de to byene. Likevel kan det jo være en liten test på om det er liv laget for en fergeforbindelse, eller elvemetro, mellom de to byene i fremtiden, sier han.

Fergene vil gå til og fra Pæddekummen i Sarpsborg. Fram og tilbake til sentrum skal det også bli et transporttilbud for dem som ikke vil ta beina fatt. Fredrikstad kommune har oppgitt at de lørdager og søndager kan leie ut tre ferjer fra klokken 16 og fra klokken 19 kan en fjerde settes inn. Til sammen kan fergene frakte 200 passasjerer per tur.

Prøvetilbud enkelte helger

Det er ikke bestemt om fergeturen skal ha stopp underveis, eller ikke. Reisen mellom de to byene vil ta en og en halv time.

– Dette vil være et tilbud for de som ønsker seg en fin båttur mellom Nedre Glomma-byene, og vil ikke bli det samme som en eventuell elvemetro mellom byene. Det sier seg selv at en fergetur som kollektivtilbud ikke kan bruke så mye som en og en halv time mellom Sarpsborg og Fredrikstad. Men skulle dette prøveprosjektet vise seg å bli en stor suksess, så er det i det minste en indikasjon på at folk ønsker fergeforbindelse mellom de to byene, sier ordføreren.

Fergetilbudet er kun ment som et prøvetilbud i helgene hvor det skjer større arrangement i de to byene. Det er ikke tenkt at fergen skal gå på hverdagene.

– Vi ønsker å teste ut hvordan elva egner seg for trafikk oppover og nedover og skape erfaringer for en eventuell vurdering av en elvemetro, sier Olav Moe til NRK.

Les også

Tenk lenger om byferge

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.