Bare 30 østfoldinger søkte i fjor om penger til sitt verneverdige hjem – Nå kan du få hjelp til å søke penger

Gammel grunnmur: Cathrine Schie anslår at grunnmuren hennes er fra 1600-tallet. Her med byantikvar Vegard Lie (t.v.) og Thor Haugsten. Foto: Hege Mølnvik

Gammel grunnmur: Cathrine Schie anslår at grunnmuren hennes er fra 1600-tallet. Her med byantikvar Vegard Lie (t.v.) og Thor Haugsten. Foto: Hege Mølnvik

Artikkelen er over 3 år gammel

– Folk i Østfold er altfor dårlige til å søke offentlige midler til restaurering. Vi er i det nederste sjiktet i landet, sier byantikvaren.

DEL

På lørdag blir det mulighet til å lære mer om hvordan du kan søke offentlige midler til å renovere ditt verneverdige hjem.

– Østfoldinger er altfor dårlige til å søke på midlene. Vi hadde 30 søknader i fjor. Til sammenligning hadde Oppland fylke 250 søknader. Hvorfor det er sånn, vet vi ikke, sier byantikvar Vegard Lie.

Får dekket halvparten

I Gamlebyens Voldgata er renoveringen i gang. Grunnmuren hos Cathrine Schei, leder i Gamlebyen gårdeierforening, har hatt utglidninger.

– Jeg må bytte ut sementmørtelen med kalkmørtel. Det koster 540.000 kroner, men jeg har fått midler til å dekke omtrent halvparten, forteller hun.

Schie har søkt midler fra både Kulturminnefondet, Fredrikstad kommune og Østfold fylkeskommune.

– Fredrikstad har mange verneverdige bygg. Bare fra Kulturminnefondet kan man få dekket omtrent 30 prosent. Det utgjør jo en del penger, påpeker hun.

250.000 vs. 70 mill

Fredrikstad kommune har 250.000 kroner i sin pott som de deler ut til søkerne, Kulturminnefondet har 70 millioner.

– Vi håper jo at jo flere som søker, jo større grunnlag har kommunen for å øke denne potten. Håpet er at kommunen skal se verdien av å bidra her, skyter Thor Haugsten i Fortidsminneforeningen Østfold inn.

Gratis seminar

På lørdag holdes et seminar i Tøihussalen fra klokken 10 til 13 med direktør i Kulturminnefondet, Simen Bjørgen. Her kan folk få hjelp til hvordan man kan søke, samt litt faglig påfyll om renovering av verneverdige hus.

– Det er gratis og bare å komme. Forhåpentligvis blir det en lønnsom dag for noen, smiler Schei, Haugsten og Lie.

Artikkeltags