Nytt busstilbud knytter Vestbygda til Råde jernbanestasjon

Buss til stasjonen fra nyttår: Bussruten fra Vestbygda går til Råde Mølle, rett ved stasjonen i Råde. (Arkivfoto: Øivind Lågbu)

Buss til stasjonen fra nyttår: Bussruten fra Vestbygda går til Råde Mølle, rett ved stasjonen i Råde. (Arkivfoto: Øivind Lågbu)

Etter nyttår blir det mulig å ta bussen fra Manstad og Saltnes til Råde stasjon. For Olav Moe (KrF), leder i samferdselskomiteen i fylket, har en gammel drøm gått i oppfyllelse.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Bussruten starter 2. januar, og den får tre avganger på morgenen og tre på ettermiddagen. Bussen går fra Fredrikstad til Råde Mølle (rett ved jernbanestasjonen) og tilbake, via Mossik, Manstad, Saltnes og Tomb.  Første avgang om morgenen er klokken 05.00, og siste avgang tilbake fra Råde Mølle mot Manstad og Fredrikstad er klokken 17.50.

Både buss og Flexx på ettermiddagen

– Bussruten korresponderer med rute 211 til og fra Kalnes, samt med tog mot Oslo på morgenen, opplyser trafikksjef Lars Erik Haug i Østfold Kollektivtrafikk. På ettermiddagen er det mulig å bestille Flexx, med tre rutetider som er tilpasset tog fra Oslo. Flexx-passasjerene må bestille plass en time før avgang.

– Busstilbudet mellom Råde stasjon og sykehuset på Kalnes får noen færre avganger enn i år, men ruten skal bestå, opplyser Olav Moe, som har brukt mye tid på å få ruten fra Vestbygda til Råde stasjon på plass.

Råde stasjon har kraftig passasjervekst

Nå er han spent på hvor mange som vil ta bussen. Forutsetningen for et betydelig passasjertall skulle være gode. De siste årene har Råde stasjon hatt en kraftig passasjervekst.  Økningen var på 11 prosent fra 2015 til 2016 (perioden januar-mai).

En passasjertelling viste at de fleste som bruker Råde stasjon bor i Fredrikstad og Sarpsborg. Råde er for  tiden den eneste stasjonen mellom Oslo og Halden hvor det ikke er parkeringsavgift eller krav om parkeringsoblat fra NSB. Parkeringsplassen er kraftig utvidet de siste årene, og har fra i vår hatt 387 parkeringsplasser. Den er likevel i ferd med å bli sprengt. Tellingen viste at mange av pendlerne fra Råde bor i Saltnes, Vestbygda i Onsøy, Gressvik-området, vestre del av Sarpsborg, inklusiv Grålum, Greåker og fra deler av Fredrikstad sentrum, ikke minst fra Ambjørnrød-området.

Full buss-gjennomgang neste år Full buss-gjennomgang neste år

Satser på ha felles billett for tog og buss i 2021

Foreløpig er det ikke mulig å kjøpe buss- og togbillett under ett.

– Østfold fylkeskommune, NSB og Ruter arbeider med å finne en løsning med sømløs overgang mellom buss, tog og også lokaltrafikk i Stor-Oslo. Men det er mye som skal på plass, opplyser Olav Moe.

– De nye billettsystemene skal være på plass når Follotunnelen står ferdig, etter planen i 2021, opplyser Moe. Han håper imidlertid å kunne ha pilotprosjekter for en felles billett for buss og tog før den tid.

– Busstilbudet fra Vestbygda til Råde stasjon, og korrespondanse videre med tog til Oslo, vil være godt egnet for en slik utprøving, sier Moe til FB.

Artikkeltags