Forsøk å reise med buss i dag! Det er en opplevelse av de sjeldne. Du bør da helst ha en smarttelefon eller PC, da du oppfordres til å bestille billett på forhånd. Skulle tro man skulle ut og fly. Sett i gang og trykk, sier jeg. Lykke til! Etter flere bomtrykk – og kanskje et par telefoner til selskapet – finner du nok fram. Godt man er pensjonist og har god tid.

Den tid er forbi da du kan møte opp ved en bussholdeplass, rekke ut handa og gå på en buss som passer deg. Det er veldig god plass på bussene er min erfaring, bortsett fra rushtiden da.

Nei, nå må du bestemme deg i god tid når du vil reise og til hvilket klokkeslett. Bommer du her, kan det koste deg dyrt. Jeg hadde bestilt buss fra Oslo til Råde klokken 17.00, men møtet mitt i byen ble kortere enn tenkt. Jeg rakk bussen klokken 16.00. Men det gikk ikke. En buss med ca. 60 seter hadde 18 passasjerer. Her var ingen trengsel, men hvis jeg ville være med, måtte jeg betale 50 kroner ekstra!

Det var altså «ikke plass til meg på nevnte buss». Jeg fikk valget mellom å vente en time, eller betale.

Sånn er systemet, kunne sjåføren fortelle, og det er ikke jeg som har funnet på dette, la han til. Han gjorde nok bare jobben sin, men du verden hvor ubehagelig det må være å arbeide under slike forhold.

Hvem er det som finner på slike vanvittige regler? Er det politikervedtatt, er det et styre som har bestemt sånt tull, eller er det en byråkrat som står bak? Hvorfor gjøre det så forferdelig tungvint for de reisende? Det er vel kundene det bør tenkes på fortsatt? Kan ikke jeg få reise når det passer meg og betaler for meg?

Ser gjerne at Vy-ansvarlige svarer på brevet her i avisen, da dette jo må angå ganske mange som reiser med buss en gang i blant. Jeg reiser sjelden, og det kommer til å bli enda sjeldnere etter denne opplevelsen.