Vinneren ble kunngjort torsdag kveld under middagen på høstens bransjetreff i Tønsberg der lederne i dagligvarebransjen, leverandører og handel var tilstede. Prisen deles ut til merkevarebedrifter som tar et betydelig og viktig samfunnsansvar.

– Brynild Gruppen var nominert for første gang, og det er vårt prosjekt i Mosambik vi vant med, sier markedsdirektør Flemming Formoe og legger til at det er morsomt for bedriften som en liten utfordrer å være nominert sammen med store selskaper som Orkla og Mills.

Dagligvareforbundet begrunner utmerkelsen slik: "Den Lille Nøttefabrikkens bærekratige nøtter fra Mosambik er et godt eksempel på at høy produktkvalitet og bærekraftig handel kan gå hånd i hånd. Prosjektet gir økt levestandard i Mosambik, og bedre kvalitet for norske forbrukere. I en krevende verdikjede har Brynild Gruppen bidratt til en mangdobling av lokal verdiskapning i Mosambik og sikret markedsadgang for 4.000 bønder."

De to andre bedriftene som konkurrererte med Brynild Gruppen er Orkla og Mills. Orkla Food Norge har fjernet nærmere 75 tonn med salt fra porteføljen. Mills DA har satt fokus på mentalhelse i kostholdsdebatten. 

FB lyktes ikke torsdag kveld å få en kommentar fra direktør Anders Brynildsen.

Brynildsen har tidligere fortalt til FB at de i år har plantet ut 70.000 trær i Mosambik, og  siden lansering i 2014 har 4.000 bønder levert nøtter til nesten to million solgte poser.

- Om halvannen uke skal vi møte utenriksminister Børge Brende i Mosambik. NORAD skal oppskalere bistanden fordi de ser verdien av dette prosjektet. Det skal plantes flere hundre tusen trær, og målet er i løpet av få år én til to millioner nyplantede cashewtrær.

-Nøtter med mening

Brynild Gruppen AS bruker næringsutviklingen i Mosambik til en konkurransefordel i Norge.

 

- Vårt prosjekt gjennom Den Lille Nøttefabrikken gjør bistanden mer bærekraftig, det er noe regjeringen ønsker flere steder. Det som er bra for bøndene i Mosambik er bra for oss i Norge, sier direktøren.

- Vi gir noe tilbake til bøndene. Ved å bidra til at dette gjøres lokalt i Mosambik mangedobles verdiskapningen, noe som igjen bidrar til en bedre hverdag for mange som bor på den fattigdomspregede landsbygda.