– På bussen har du mye større plass å forflytte deg på, og det er mulig å gå rundt. Det virker mye tryggere å ta buss, så jeg føler ikke noe behov for det, legger en av jentene, som ønsker å være anonyme, til.

– Jeg regner med at det kan gå skikkelig dårlig ved en krasj. Samtidig tenker jeg at sannsynligheten for å sitte akkurat der bussen blir hardest skadd, er veldig liten, fortsetter en av de andre jentene.

De yngste er flinkest

Vi tok også en prat med bussjåfør Sindre Coll-Hansen. Han opplever faktisk at det er de yngste som er best på å ta i bruk belte.

– Det kan være fordi de har vokst opp med å bruke belte hele tiden. Den litt eldre generasjonen vokste opp på en tid der det på et punkt verken var belte på bussen eller i bilen. Av den grunn kan det være at de ikke tenker like mye over det, sier han.

En eventuelt krasj med buss, kan være mye mer skadelig enn med en bil. Biler er utstyrt med masse sikkerhetsutstyr, og en airbag som vil bli blåst ut i 300-400 km i timen ved en krasj. Busser er ikke utstyrt med en slik sikkerhet.

Ved en kollisjon kan passasjerer uten belte være til skade for seg selv og andre i bussen.

Selv om de yngste er flinkest på å bruke belte, er det likevel mange som ikke gjør det.

– Jeg synes det er veldig synd. Alvorlighetsgraden under en kollisjon er veldig stor, og av den grunn oppfordrer vi alle til å bruke belte. Det er opp til passasjerene selv å bruke belte. Personlig kan jeg til tider si ifra om at alle skal ta på seg sikkerhetsbelte. Er det mange unge på bussen, kan det også hende at jeg tar en tur bak i bussen og forsikrer meg om at alle har det på.

– Bruke belte er det minste du kan gjøre

Ifølge statens vegvesen vil det å kollidere i 50 km/t uten bruk av belte, tilsvare et fall på 10 meter. Dersom farten er 70 km/t, tilsvarer det et fall på 19 meter.

Børre Johansen fra Østfold kollektivtrafikk synes det er dumt at så mange ikke bruker belte når de tar bussen.

– Det er definitivt en sikkerhetsfaktor som er verdt å ta i bruk. Etter det jeg har erfart er det 50 prosent av passasjerene på bussen som bruker belte, sier han og fortetter:

– Bussene er ikke utstyrt like godt som en bil. Så belte er det minste du kan gjøre for å sikre seg selv og andre.