Terningkast 4: Nils Vogt skinner i Brottet

OPPLØSNINGEN: Herr og fru Fløte får sitt pass påskrevet av familien Paulsen, og rollene byttes i beste utpressningsstil på tampen. Idyllen blir gjenopprettet. (Alle foto: Christine Heim)

OPPLØSNINGEN: Herr og fru Fløte får sitt pass påskrevet av familien Paulsen, og rollene byttes i beste utpressningsstil på tampen. Idyllen blir gjenopprettet. (Alle foto: Christine Heim)

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Nils Vogt kommer og tar Brottet med sin ufyselige figur. Han ruver i rommet, og har en god profesjonell kollega i Dag Vågsås som byr på en dose mer galskap i skjærgårdsidyllen.

DEL

Det kommer til å bli mye latter i Brottet i sommer. For det er en munter og banal skjærgårdsmusikal med forviklinger som serveres. Den mangler en del dører på å bli en farse, og scenografien innbyr ikke til at folk stuper inn og ut. Noen ganger trenger man tid til å la 40 mennesker trampe inn og ut av en scene. Og strengt tatt kunne denne vært kappet ned til en enakter med bedre tempo og tettere fortelling.

Det er fra startscenen til sluttscenen du får se hva som gjør dette til noe over middels: Nils Vogt er så motbydelig og nedlatende som bare en strebende, hoven overkasserer ved navn Monrad Fløte kan være. Med på lasset har han en uspiselig, manipulerende og sutrende Lullen som kone. Vogt gjør veldig mye ut av rollen, og skinner i begge akter. Utrolig bra figur.

Dag Vågsås' mimikk og antydning til stumfilmslapsticks er fremragende. Oppsynsmann Stokke ender opp med å gi deg en naken sannhet. Bokstavelig talt.

Historien er ganske endimensjonal. Replikkene er ikke av ypperste merke, men det er en del blødmer, småfrekke seksuelle antydninger og morsomme ordspill. Sangtekstene er sommerlige, låtene greit skrudd sammen, men starten bærer preg av mangel på rimende ord, med felles-felles-ferien, og endelig-endelig-endelig ferie som et eksempel. Og jeg ville nok hatt inn litt mer rocka musikk tidligere. Når Morten Larsen slår seg løs som brevkurssanger er det tøft.

Bakteppet for musikalen er veldig enkel: Badegjestene kommer til en fredelig plett og tar seg til rette. Overkasserer Monrad Fløte har med seg en kontrakt med liten skrift som bonde Torsten Tappen (Morten G. Larsen) underskriver.

Tomtegrensene flytter et gjerde til ulempe for ekteparet Paulsen. FMV-arbeider Paulsen (Kristian Gangfløt) har ingen skriftlig avtale, bare en muntlig. Det vet hans kone å ta tak i, og Pernille Heckmann får spille en kvinne med grep og tæl, bevæpnet med motorsag.  Godt levert!

Du kan fylle på med en landhandler som sitter i en kilen dobbeltrolle, og en masende oppsynsmann som fremstår som moralens fremste vokter i en kommune der ferie betyr at alt skal søkes om, måles og kontrolleres.

La oss også nevne at lyden teknisk sett ikke var bra. Sangen må mye bedre frem.

Artikkeltags