Gå til sidens hovedinnhold

Brexit-kaoset viser hvor feil det kan bli å overlate viktige saker til den enkelte velger

Artikkelen er over 2 år gammel

– Den enkelte velger har sjelden forutsetninger for å se konsekvensene, og de har i alle fall intet mer ansvar enn for sin egen stemme. Brexit-kaoset er et godt eksempel, mener Odd A. Strømnes.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det finnes politikere, partier og velgere som har en fantastisk tro på folkeavstemninger. La folkets røst tale! Først da har vi et virkelig demokrati, mener noen. Sveits er et land der man forsøker å holde slikt i hevd. Ikke alle avstemninger gir like godt resultat, sett med politikerøyne. Og politikerne sitter med ansvaret.

Personlig har jeg alltid hevdet at det er politikerne som må ta avgjørelser i et moderne samfunn. Å overlate viktige og kompliserte saker til den enkelte velger er rett og slett umulig, sett med mine øyne. Den enkelte velger har sjelden forutsetninger for å se konsekvensene, og de har i alle fall intet mer ansvar enn for sin egen stemme. Nå har vi et grelt eksempel utenfor stuedøra vår – brexit-kaoset.

I dag påstår mange at de ville ha stemt annerledes, hvis de hadde visst hva de egentlig stemte for eller i mot. Resultatet man sitter med så langt i øyriket er verken fugl eller fisk. Uttrykket man vet hva man har, men ikke hva man får, har slått inn for fullt. Og resultatet, slik det foreligger i dag, vil få enorme konsekvenser for millioner langt utenfor Englands landegrenser.

Kompliserte saker som kan få de alvorligste følger må avgjøres av de folkevalgte. Der er ansvaret plassert. Det er demokrati i mine øyne.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.