Gå til sidens hovedinnhold

Jo takk, med oss går det bedre enn på lenge

Artikkelen er over 5 år gammel

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den dyktige Demokraten-kommentator Helge Solheim har blitt pensjonist, og har etter eget utsagn sluttet helt å lese Fredriksstad Blad. Det hender likevel at han både omtaler og analyserer oss før grisevitsen i sin sporadiske lørdagsspalte. Forleden uttrykte Solheim en høyst betimelig bekymring for at det har blitt færre fast ansatte i FB og alle andre norske avisredaksjoner de siste årene. Forresten, «bekymring» er ikke dekkende. Kommentaren var en lang og velformulert elendighetsbeskrivelse.

Men siden ting utvikler seg usedvanlig raskt i avisene for tiden, er det en stor fordel å følge nøye med. Derfor går Solheims kommentar glipp av vesentlige nyanser - for ikke å si fundamentale utviklingstrekk - som gir grunn til betydelig optimisme for oss som er så heldige å fortsatt jobbe her

De siste 12 årene har Fredriksstad Blad, Demokraten og resten av avisfloraen i Norge mistet abonnenter og lesere på papir kontinuerlig. For FBs del har fallet vært gjennomsnittlig 800 abonnenter i året. En av tre papirabonnenter har blitt borte siden 2003. I Demokraten har litt over halvparten av abonnentene forsvunnet i samme periode. Det er likevel ingen ting sammenlignet med løssalgsavisene. VG solgte 390.510 aviser om dagen i 2002. Nå er tallet ned mot 100.000.

I disse årene har de fleste aviser samtidig satset offensivt på nett, noe som har medført at vi likevel har flere lesere nå enn vi hadde selv i papiravisenes gullalder. Eksredaktør Solheim har i sin avis vært unntaket fra denne regelen, og satt alle kluter inn på papiravisen. De siste månedene har imidlertid også Demokraten tatt grep om den digitale satsningen. La oss håpe det ikke er for sent. Fredrikstad-folk fortjener to lokalaviser som konkurrerer om å være best.

De aller fleste nettaviser – lokale som nasjonale – har hele tiden vært gratis å bruke, fordi kostnadene har blitt finansiert av annonseinntekter. De siste årene har en tilnærmet samlet mediebransje innsett at dette ikke kan fortsette, blant annet fordi internasjonale kjemper som Facebook og Google stikker av med for mange av de digitale annonsekronene. Som en konsekvens har snart samtlige lokalaviser innført abonnementsløsninger også på nett. Fredriksstad Blad gjorde det i april. Demokraten fulgte etter denne uken.

Og for FBs del er erfaringene så langt eventyrlig gode. For første gang på 12 år har vi nå vekst i antall abonnenter! Akkurat nå er det nesten 700 flere som abonnerer på FB enn det var i januar.

I begynnelsen fikk vi en del kjeft fra de som trofast har lest oss kun på nett, gjerne flere ganger daglig, i mange år. De skjønte naturlig nok ikke hvorfor det som hadde vært gratis, plutselig skulle koste penger. Men protestene stilnet raskt, og nå får vi nye, digitale abonnenter hver eneste dag.

Helge Solheim er på vegne av lokaljournalistikken bekymret for kutt og nedbemanning i Fredriksstad Blads redaksjon. Jeg kan berolige ham med at vi ikke skal nedbemanne ytterligere nå, blant annet takket være den hyggelige utviklingen vi har.

Han skal også vite at det ikke er noen «stor frustrasjon blant de ansatte» i FB. Tvert imot feirer vi stadig nye rekorder, og gleder oss over det voksende lyset i enden av tunnelen.

Solheim avslutter alltid sine kommentarer og analyser med en fortelling fra nedsiden av trusestrikken. Jeg skal nøye meg med en sann historie som illustrerer at langt fra alle leserne våre har behov for å bli «digitalisert», som vi så fint sier. Forleden ringte det en dame til meg, som fortalte at hun var veldig glad i papiravisen, hadde «holdt den i alle år», og leste hver utgave fra perm til perm. Imidlertid hadde hun en alvorlig bekymringsmelding å komme med denne morgenen:

«Dere må ha gjort noe feil med Fredriksstad Blad i dag. Øverst på førstesiden står det Aftenposten, og inne i avisen er det ikke én eneste artikkel om Fredrikstad.»

Mysteriet ble raskt oppklart, og damen fikk etterlevert den riktige avisen.

God helg!

Kommentarer til denne saken