Gå til sidens hovedinnhold

Ikke så rart Jasmine (7) hylte av smerte

Artikkelen er over 4 år gammel

Da Mariann Berge-Sørlie fra Råde hørte datteren Jasmine (7) skrike av smerte oppdaget hun at syvåringen hadde tråkket på en nedgravd engangsgrill på Langstranda/Paradisbukta på Larkollen.

– Det første som slår meg er at det er idiotisk, jeg vet ikke om det er uvitenhet eller latskap som gjør at noen graver ned en varm engangsgrill, sier Mariann Berge-Sørlie fra Råde, til Moss Avis.

På lørdag var hun på Langstranda i Larkollen med døtrene som løp og lekte på stranda. Da Jasmine Berge-Sørlie (7) hoppet på det hun trodde var en sandhaug, viste det seg at det var en nedgravd engangsgrill. Grillen var forlatt, og den lille familien var de siste som var igjen på stranda.

– Da jeg hørte henne skrike løp jeg bort og fikk henne ned i vannet, der ble hun stående en stund så hun fikk kjølt ned foten, forteller Berge-Sørlie.

Etter at Berge-Sørlie hadde hjulpet datteren ned i vannet, satt hun engangsgrillen også under vann. Den boblet lenge, og det var tydelig at den var glovarm.

– Det kunne gått mye verre. Heldigvis var det kun en lilletå som ble brent, så hun fikk ikke store brannskader, sier moren.

Utrolig at sånt skjer

Berge-Sørlie forteller at hun synes det er utrolig at sånt kan skje.

– Jeg trodde at folk var såpass bevisste at de ikke la varme engangsgriller under sanden. Det kunne blitt skummelt på et sted med så mange mennesker og dyr, sier hun oppgitt.

Moren er glad for at Jasmine ikke skadet seg ordentlig, og at hun kun kom borti grillen med en lilletå. For Jasmine ble det heldigvis raskt bedre etter nedkjøling i havet og bruk av brannskadegelé.

Da familien skulle på stranda på søndag var det uaktuelt for Jasmine å dra på en sandstrand, hun var nemlig redd for å brenne seg igjen. Når Moss Avis møter mor og datter har hun heldigvis fått motet tilbake, og leker og løper i sanden.

 

Kan ødelegge en hel sommer

– Vi får inn noen tilfeller med brannskader hver sommer som skyldes engangsgrill, forteller Charlotte Dahlby Yrvum, avdelingsleder ved legevakta i Moss.

Brannskadene som fås inn på legevakta i Moss skyldes oftest at noen tråkker på sand der en engangsgrill nylig har stått. Sanden er da så varm at huden får en første- eller andregradsforbrenning. Brannskadene gir rød og smertefull hud, og ved andregradsforbrenning forekommer det væskefylte blemmer.

Yrvum forteller at blemmene som oppstår ved andregradsforbrenning kan kreve behandling i opptil to uker. Blemmene må sprekkes, renses og bandasjeres daglig.

– Brannskadene kan fort ødelegge en hel sommer fordi man må holde huden ren og beskyttet. Da blir det vanskelig å gjøre sommeraktiviteter som å bade, forteller Yrvum.

Legevakta har ikke fått inn noen brannskader i sommer.

Flere branner i året

– Mye tyder på at kompetansen om risikoen ved bruk av engangsgrill ikke er god nok. I Norge har vi større naturbranner hvert år som skyldes uforsiktig bruk av engangsgrill, sier Sturle Hagen i Norges Brannvernforening.

Hagen forteller at sand regnes som et brannsikkert sted å plassere en engangsgrill, men understreker at det er viktig å være oppmerksom på at underlaget kan bli flere hundre grader varmt.

– Det er viktig å være forsiktig hvis man skal bruke engangsgrill, for den er mer ustødig enn andre griller. Hvis man behandler grillen riktig så skal det likevel ikke være mer risikabelt å bruke den enn andre griller, sier han.

Fakta

Slik bruker du engangsgrill og kullgrill forsvarlig:

  • Grillen skal stå trygt og stødig med god avstand til brennbart materiale, også fra undersiden.
  • Ikke bruk mer tennvæske enn nødvendig, og aldri på varm grill.
  • Vær varsom ved opptenning av grillen.
  • Ha alltid en bøtte vann eller en hageslange nær grillen. Ved bruk av engangsgrill, ta med en stor flaske vann.
  • Påse at grillen er slokket, og at asken er kald før den kastes på et sikkert sted. Engangsgrill bør slokkes med vann etter brukk.

Kilde: Norsk brannvernforening

Les Norsk brannvernforenings tips for trygg grilling.

Kommentarer til denne saken