Gå til sidens hovedinnhold

Monica Isakstuen nyter nominasjonsrusen - men vil ikke «jinxe» det ved å skrive takketalen ennå

Artikkelen er over 4 år gammel

– Det har vært overveldende og over all forventning. Men jeg regner ikke med å vinne, sier hun beskjedent.

De siste ukene har Isakstuen kost seg med masse oppmerksomhet rundt seg selv og boken sin «Vær snill med dyrene».

1. november ble hun nominert til Brageprisen i klassen skjønnlitteratur, sammen med Kyrre Andreassen («For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges»), Anne Helene Guddal («Døden og andre tiggere») og Nils Chr. Moe-Repstad («Wunderkammer»).

– Det har vært overveldende og over all forventning. Når man utgir en bok så er det utrolig vanskelig å vite om den vil bli godt mottatt eller om den vil forsvinne helt. Så alt dette har vært helt fantastisk, stråler hun.

Regner ikke med å vinne

– Hvor høyt henger Brageprisen for deg?

– Det er utrolig stort. Brageprisen er en av de viktigste litterære prisene vi har i Norge, og når jeg ser på tidligere vinnere blir jeg ydmyk. Jeg regner ikke med å vinne, men å bli nominert er veldig stort for meg, sier hun.

– Har du skrevet noen takketale da, i tilfelle du vinner?

– Ha-ha, nei jeg har ikke det. Jeg vil ikke «jinxe» det heller. Men jeg får se om jeg ikke må tenke ut noen ord rett før, i tilfelle.

– De bryr seg ikke om hvem jeg er

Fakta

Brageprisen deles ut av stiftelsen Den norske Bokprisen.

Har fire kategorier:

  • Skjønnlitteratur
  • Barne- og ungdomsbøker
  • Sakprosa
  • Åpen klasse, som fastsettes årlig

I tillegg deles ut en hederspris.

Ble delt ut for første gang i 1992.

Boken «Vær snill med dyrene» har høstet gode anmeldelser, og fikk en femmer av Fredriksstad Blad. Men Isakstuen vokter seg for å bli høy på pæra. I disse dager er hun på turné rundt på ungdomsskoler i Østfold, og neste uke skal hun turnere i Oslo. Her holder hun foredrag om løgn.

– Det er veldig gøy. Og ungdomsskoleelevene bryr seg jo ikke om hvem jeg er, de tror jo jeg er en vikar. Det er morsomt, humrer hun.

Brageprisen deles ut ved Dansens hus i Oslo 23. november klokken 17:30. Fredrikstad har fire lokale navn på nominasjonslisten, én i hver klasse: Monica Isakstuen, Ivo de Figueiredo, Ida Jackson og Ingrid dos Santos.

Kommentarer til denne saken