Lasse Berghagen gjester Hvidsten gård

Storfint besøk: For de som elsker svenske artister, så er det Lasse Berghagen som er hovedgjest på gården hos Erik-André Hvidsten i juni.

Storfint besøk: For de som elsker svenske artister, så er det Lasse Berghagen som er hovedgjest på gården hos Erik-André Hvidsten i juni. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Snakk om scoop: Lasse Berghagen (71) er trekkplasteret under St. Hans-feiringen på Hvidsten gård lørdag 17. juni. Erik-André Hvidsten har samlet nye venner til en svensk aften på hjemmebane.

DEL

Mens Borge-artisten er helt i hundre, sier ryktene at hans far, Toralf, snart passerer lydmuren. For han er kjempefan av artisten som har fylt 72 år innen 17. juni.

– Det er nå jeg skjønner jeg er født noen år for sent, sier Hvidsten junior, vel vitende om at han henter mange av sine publikummere fra gruppen godt voksne.

På egen gårdsplass

Han innrømmer at dette er en fantastisk mulighet, og at det er helt på toppen av ønskelista å få hit Berghagen.

– Han har bare sporadisk vært i Norge, og nå kommer han hit, og det attpåtil til familiegården. Jeg må nesten klype meg i armen! Vi skal la ham få være i sentrum, og vi andre vokalistene skal bare synge hans sanger under konserten, men han skal selv få ta de mest kjente. Jeg har bare hørt at «Flirtiga Knut» (1973) blir min, for Berghagen hopper ikke så mye lenger. Det gjør til gjengjeld jeg, flirer Hvidsten, som vet det krever sin behå-jagende tangosjarmør til akkurat denne livlige rollen.

Suksess

Arrangementet på gården og Roald Amundsens Minne har siden 2011 vært en suksess, med tusenvis av gjester som har stukket innom på den åpne delen av arrangementet på dagtid. Konserten med Hvidsten og Berghagen er årets kveldsarrangement, og det kan fort bety rundt 400 gjester.

– Men hvordan traff du Berghagen?

– Jeg har ikke truffet ham ennå, bare hilst til ham via Thomas Enroth. Så det skal bli stas å få møte ham. Det er nemlig slik at kapellmesteren kjenner Berghagen godt, og de har flere ganger samarbeidet i Finland, forklarer 42-åringen.

Berghagen skrev også teksten til Enroths sang «Till en fader» som Lasse Stefanz har hatt stor suksess med i Sverige.

Svensken gleder seg til den spesielle anledningen, og har gitt uttrykk for at han er smigret over muligheten.

Huskes godt

Svært mange av de voksne, med tilgang på svensk tv, vil huske Berghagen tilbake til 60-tallet og samarbeidet med Benny Andersson i Abba. Han har sunget om å strekke ut hånden, om en teddybjørn som heter Fredriksson (1969), og har også vunnet Melodifestivalen (1975).

Men han fikk ny fart på karrièren da han som godt voksen overtok stafettpinnen på Allsång på Skansen fra 1994 til 2003. Seertallene skjøt i været, og gikk fra 600.000 til to millioner. Mange av dem satt trolig på vår side av kjølen.

Til serien kom kjenningsmelodien «Stockholm i mitt hjärta» som mange nordmenn også nynner på. Den skrev han til Ulf Adelsohn da han ble fylkesmann i Stockholm 1992.

Finske hjelpere

Fra sine suksesser i Finlands svenskdominerte deler, så henter Hvidsten med seg Heléne Nyberg og Thomas Enroth. Ekteparet står sterkt i det finlandssvenske terrenget, og Hvidsten har samarbeidet med de to mange ganger.

Akkurat nå er han i Finland med Povel Ramels vidunderlige tekster og melodier og forestillingen «Vi får inte upp kokosnöten».

Artikkeltags